KATASTROFA NA POMOLU: Srbija ostaje bez 140.000 radnih mjesta, najugroženiji su…

Period koji slijedi biće neizvjestan i za radnike i za poslodavce, jer će - prema ocjenama ekonomskih stručnjaka - mnoge kompanije biti prinuđene da otpuste radnike i zatvore firme zbog krize izazvane koronavirusom.

  • Ekonomija

  • 13. Sep. 2020  13. Sep. 2020

  • 0

MMF prognozira da bi u Srbiji moglo da bude zatvoreno više od 140.000 radnih mjesta, a iz privrede stiže apel da država pomogne novim paketom mjera koji bi obuhvatao ukidanje pojedinih parafiskalnih nameta za firme.

"Hod po tankoj žici" i rizici nikada veći da globalna ekonomija sklizne u recesiju sa kakvom se svijet do sada nije suočio. Zaduživanje, javni dug koji u zemljama širom svijeta raste i životni standard građana koji vrtoglavo pada. Optimizma za ekonomsku budućnost manjka i u prognozama međunarodnih finansijskih institucija - MMF poručuje - "situacija gora nego što se očekivalo".

Međunarodni monetarni fond upozorio je da će pad svjetske privrede zbog pandemije koronavirusa biti veći nego što se ranije predviđalo - tačnije za 4,9 posto u ovoj godini, u odnosu na tri procenta koliko je ranije projektovano.

Budžetski deficiti biće produbljeni, jer su vlade, kažu u MMF-u, potrošile do sada skoro 11 hiljada milijardi dolara u pokušaju da se negativne ekonomske posljedice umanje.

A prognoze nisu optimističnije ni za Srbiju. MMF kaže da bi u narednom periodu u Srbiji moglo da se zatvori između 140 i 160 hiljada radnih mjesta.

Proizvodni i uslužni sektor su najugroženiji. Analiza koju je Mreža za poslovnu podršku nedavno uradila sa privrednicima pokazuje da je u proizvodnom sektoru 23 posto firmi ugroženo, a u uslužnom sektoru još i više - čak 38 posto kompanija se jedva bori za opstanak.

"Očekujemo da će se u uslužnim djelatnostima 40.000 do 50.000 radnih mjesta ugasiti. Biće to najčešće mikro i male firme - one sa jednim, dva, tri zaposlena, naročito one koje rade sa inostranstvom. Čak i firme u IT sektoru imaju problema", tvrdi Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku.

Pitanje je da li će oni koji su dobili državnu pomoć moći da i na dalje ostanu sa istim brojem zaposlenih? U Asocijaciji malih i srednjih preduzeća - zabrinuti, kažu: država bi morala da razmotri još neke olakšice za preduzetnike.

"Srbija ima 1.005 parafiskalnih nameta - 140 milijardi dinara ide po raznim osnovama, da li su članarine u pitanju, da li su obavezna plaćanja agencijama, javnim državnim ustanovama... To je najbezbolnije da se uradi odmah - da se napravi moratorijum, oni koji mogu da se ukinu u potpunosti, a drugi da se smanje na jednu pristojnu mjeru", kaže Zoran Vujović iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

"Nerealno je očekivati da otpuštanja neće biti" - kaže za N1 profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...