DODIKOV LOBISTA SE POŽALIO: Palmer vidi nacionalizam samo kod Srba, kritikuje samo Banju Luku, a…

Palmerova posjeta Bosni i Hercegovini je, smatra Kesić, simbolična.

  • Mini market

  • 16. Sep. 2020  16. Sep. 2020

  • 0

Šef Predstavništva entiteta RS u Washingtonu Obrad Kesić smatra da je vanjska politika SAD-a u vrijeme Donalda Trumpa napravila veliki zaokret, ali da, kako je kazao, ima primjera kao što je Matthew Palmer, "čije izjave potvrđuju da nacionalizam vidi samo kod Srba".

Palmerova posjeta Bosni i Hercegovini je, smatra Kesić, simbolična.

- Prvo, da se pokaže da je SAD uključen u procese na Balkanu te da pokušava da ohrabruje snage koje vuku politiku prema starim ciljevima politike SAD-a, globalističkoj percepciji, prema kojoj svi na Balkanu treba da se odreknu nacionalizma. Prema onome što čujemo od Palmera, vidimo da to samo prepoznaje među Srbima, a među drugim narodima se nalazi u situaciji da to i potpaljuje – izjavio je Kesić u intervjuu za "Glas Srpske".

Dodao je da Palmer "često prešuti što je svima jasno", a u tom kontekstu je izdvojio izostanak Palmerove reakcije na navodni "nacionalizam SDA" i neke poteze koji su, tvrdi on, usmjereni na centralizaciju BiH.

- To što prešuti i usmjerava kritiku na Banju Luku, ohrabruje nacionalizme drugih i ne pomaže da se rješavaju ključni problemi na koje bi bila stavljena tačka kad bi State Department imao ravnopravniji pristup – ocijenio je Kesić.

Zamjera Kesić Palmeru što nema senzibilitet prema "pravu svakog naroda na samoopredjeljenje" te zbog činjenice da odbacuje povlačenje bilo kakve paralele između Kosova i BiH. Na kraju se šef Predstavništva RS-a osvrnuo i na predstojeće predsjedničke izbore u SAD-u.

- Biden ima prednost što se tiče anketa, ali se ona polako topi. Velika većina srpske zajednice podržava Trumpa, jer je antiglobalista i pokazuje da poštuje i uvažava srpske stavove, posebno kada je u pitanju Kosovo i Metohija, ali i odnosi prema RS-u – zaključio je Kesić.

Za vrijeme mandata Donalda Trumpa, podsjetit ćemo, potvrđene su sankcije Miloradu Dodiku, a na "crnoj listi" se šefu SNSD-a pridružio i njegov stranački kolega Nikola Špirić sa cijelom porodicom.

U javnosti se konstantno javljaju kritike na račun izdvajanja novca za potrebe rada Predstavništva RS-a u Washingtonu s obzirom na nepostojeće rezultate te ogromno finansijsko opterećenje za građane entiteta RS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...