POLUDODIK U ZAGREBU, MALO SE POGUBIO: "Hrvati i Srbi su..."

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je kako su BiH i Hrvatska postigle dogovor oko zajedničkog održavanja mostova na rijekama i granicama, te kako su mu njegovi sagovornici kazali da će most na Savi kod Gradiške biti izgrađen u terminu kako je to projektom i planirano, odnosno da će Hrvatska izvršiti sve svoje obaveze na vrijeme.

  • Politika

  • 16. Sep. 2020  16. Sep. 2020

  • 14

Kako je Dodik rekao nakon sastanaka sa premijerom i predsjednikom Hrvatske, Andrejem Plenkovićem i Zoranom Milanovićem, razgovarano je i o migrantskoj krizi te je istakao kako Bosna i Hercegovina ima problem s obzirom da se samo u regiji Bihaća nalazi oko 10.000 migranata koji žele ući u BiH, ali zbog politike EU to ne mogu.

"Oni se parkiraju u BiH i to za nas predstavlja ozbiljan problem i nešto što ćemo morati rješavati internim odlukama kako bi rasteretili BiH", rekao je Dodik.

Naglasio je kako je "informisao sagovornike da je Dejtonski sporazum donio mir i uspostavio politički sistem u BiH, ali da je intervencijom visokog predstavnika došlo do urušavanja principia gdje je najviše stradala konstitutivnost naroda".

"Možemo vidjeti pokušaje bošnjačkog naroda koji pokušava da majorizira i politički marginalizira poziciju Hrvata i Srba pa i RS-a na nivou BiH i mi smo ovdje veoma jasno uočili da bošnjačka strana, predvođena strankom SDA, koja je donijela prije godinu dana deklaraciju o novoj BiH kojom ne predviđa ni entitete ni konstitutivne narode nego neku građansku BiH, jeste ona koja je isključivo u interesu bošnjačke političke elite. Hrvatska ima značajnu ulogu u tom pogledu, članica je EU i važno je da se situacija u BiH razumije. Treba osigurati da konstitutivni narodi imaju puni kapacitet svojih prava predviđenih ustavom i to može biti u korist održivosti BiH, a to opet znači promjene Izbornog zakona da se zaštiti konstitutivni narod i njihovi legitmini predstavnici", rekao je Dodik.

Kazao je kako je "opšte je poznata stvar da Republika Srpska ima dobru saradnju s političkim predstavnicima hrvatskog naroda, ali da to nije na štetu Bošnjaka".

"Politizacija ovog današnjeg događaja od nekih iz Sarajeva pokazuje to - nisam došao ovdje da nekoga klevećem već da kao kapacitet koji imam kao član Predsjedništva BiH upoznam sagovornike sa svojim viđenjem situacije u BiH i načinom saradnje, kako bi sarađivali BiH i i Hrvatska i hrvatski i srpski narod koji je imao tešku historiju, koji su bili i ostali najvažniji narodi na ovim prostorima i moraju naći modus saradnje u budućnosti kako bi se održao mir. U poslovniku o radu Predsjedništva postoji mogućnost da svaki član Predsjedništva organizuje posjetu. Ja sam srpski član Predsjedništva i predstavljam građane RS-a gdje se nalaze i Bošnjaci i Hrvati koji glasaju na tim izborima. U tom kapacitetu prije samo nekoliko mjeseci Komšić je bio u Sjevernoj Makedoniji, pa je Džaferović posjetio nekoliko puta Tursku i niko nije pravio problem. Što se mene tiče oni sutra mogu doći ovdje i razgovarati o svemu. Nije bilo potrebe za takvim riječima koje smo čuli i oni samo pokazuju pravo lice BiH i političkog Sarajeva", rekao je Dodik.

U izjavama za medije kazao je kako "u BiH postoje dva bošnjačka člana Predsjedništva i jedan srpski, a da je on zadužen i hoće da bude član Predsjedništva svih ljudi pa i Bošnjaka".

"Ne želim da napravim ništa na njihovu štetu i da zaštitim legitimna prava Hrvata jer Komšić koji se vodi kao hrvatski član Predsjedništva izabran je bošnjačkim glasovima i to ne bi bio problem da on ne čini sve na štetu prava hrvatskog naroda u BiH", rekao je Dodik.

Na kraju je "podsjetio medije kako je on bio taj koji je povukao vitalni nacionalni interes kako bi spriječio sukob Hrvatske i BiH u vezi Pelješkog mosta" dodavši kako njima takvi problemi ne trebaju.

(N1) 

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...