ARHEOLOZI SU OSTALI U ČUDU: Prilikom restauracije dvorca pronašli predmet star 400 godina, a onda je uslijedio još veći šok…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 17. Sep. 2020  17. Sep. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas na zapad Engleske, gdje su tokom restauracije Knole Housea, dvorca na zapadu Kenta, arheolozi otkrili nešto vrlo zanimljivo.

Riječ je o popisu za kupovinu starom gotovo četiri stoljeća. Šoping-listu iz 1633. godine, na kojoj su se nalazili artikli poput kašika od kalaja, nove tave i zelene ribe, kako se u ono vrijeme nazivao usoljeni bakalar, naučnici su pronašli ispod derutnih podnih dasaka na prašnjavom tavanu.

Na dnu požutjelog papira stoji ime “Robert Draper”, a lista je bila namijenjena stanovitom Bilbyju. Po rukopisu i stilu pisanja, stručnjaci su zaključili kako je prvi bio sluga na visokom položaju, po svoj prilici majordom, dok bi Bilby mogao biti njegov pomoćnik ili vrtlar. Na dnu poruke, Draper učtivo moli svoga potrčka da odnese lopatu gazdarici, gospođi Cranfield kako bi se magla pozabaviti vrtlarstvom.

Budući da je historija velebnog zdanja dobro istražena, identitet dotične je poznat. Puno ime joj je bilo Frances Cranfield i prije nego što se udala za bogatog aristokratu, vlasnika dvorca, sira Richarda Sackvillea, kao kći grofa od Middlesexa, živjela je na visokoj nozi. Osim popisa za kupovinu, arheolozi su pronašli i nekoliko službenih dokumenata potpisanih Sackvilleovim prezimenom, nakit pohranjen u maloj škrinji, kao i sitne životinjske kosti.

Svi artefakti poslani su u na obradu na Državni univerzitet u Londonu, a pronalazak bi trebao otkriti ranije nepoznate detalje o svakodnevnom životu britanske aristokratije u sedamnaestom stoljeću.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...