OZBILJNO UPOZORENJE ZA ERDOGANA: EU će braniti prava Kipra u sporu s Turskom…

Čelnik Evropskog vijeća Charles Michel obećao je u srijedu da će EU braniti prava svoje članice Kipra u sporu s Turskom oko mornaričkih i energetskih prava.

  • Svijet

  • 17. Sep. 2020  17. Sep. 2020

  • 0

Michelova posjeta otoku uslijedila je dan nakon što je Turska saopćila da će njen brod "Yavuz" za eksploataciju morskog dna, uprkos međunarodnim pozivima da se povuče, nastaviti sa potragama za naftom i gasom u blizini Kipra do 12. oktobra.

Vodeći zvaničnik EU-a doputovao je na Kipar uoči vanrednog sastanka čelnika EU-a naredne sedmice, koji će se baviti turskim akcijama u istočnom Mediteranu i na kome će biti riječi o eventualnim sankcijama Ankari.

“Evropska unija izražava solidarnost s Kiprom, koji se suočava s teškom situacijom. To je razlog zašto smo odlučili da sazovemo samit posvećen odnosima s Turskom”, izjavio je Michel novinarima nakon sastanka s kiparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom.

“Mislim da moramo biti čvrsti u odbrani prava svih naših država članica, uključujući i Kipar”, kazao je Michel, navodi AFP, a prenosi Fena.

Velike napetosti

Slanje turskog istraživačkog broda u vode istočnog Sredozemlja koje Kipar i Grčka smatraju svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom, izazvalo je posljednjih sedmica velike napetosti.

Evropska unija uputila je oštre kritike Ankari i zaprijetila sankcijama.

Turska odbacuje kritike i tvrdi da su vode u kojima je bušila dno, dio turskog kontinentalnog pojasa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...