MISTERIJE SVIJETA: Arheolozi su ostali u čudu kada su otkrili ostatke izgubljenog grada, pod zemljom se krilo nevjerovatno zdanje, a kada su počeli snimati teren, uslijedio je novi šok…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 18. Sep. 2020  18. Sep. 2020

  • 1

Naša današnja priča vodi nas u Meksiko. Naime, u srcu Meksika, na pola sata vožnje od Morelije, arheolozi su prije pronašli drevni grad Angamuco, sjedište pretkolumbovske civilizacije Purépecha. Pomoću najnovije laserske tehnologije LiDAR (light detection and ranging), otkrili su da je taj grad veći nego što je iko mogao sanjati. Iako manje poznata od aztečke, Purépecha je bila važna civilizacija u centralnom Meksiku – do početka 16. stoljeća, kad su stigli Europljani te izazvali pustoš ratovima i bolestima.

Tzintzuntzan, smješten na jezeru Pátzcuaro, bio je glavni a – donedavno se mislilo – i najveći grad te civilizacije. Pokazalo se, međutim, da je Angamuco bio dvostruko veći, iako vjerovatno bio slabije nastanjen. LiDAR tehnologija pokazala je da se prostirao na 26 kvadratnih kilometara, a stručnjaci pretpostavljaju da ga je prije mnogo godina prekrila lava.

„Šokirani smo veličinom ovog područja”, kazao je voditelj istraživanja Chris Fisher.

„Ako sve zbrojimo, riječ je o 40.000 zgrada, koliko ih je, otprilike, na Manhattanu. Naravno, na mnogo manjem području.”

Dodao je kako je Angamuco imao neobičan raspored: spomenici poput piramida i otvoreni trgovi, uglavnom su koncentrirani u osam zona oko rubova grada. Prema Fisheru, taj je grad je u razdoblju od 1000. do 1350. godine nastanjivalo više od stotinu hiljada ljudi.

No, mnogi drugi detalji o nestanku ljudi s tog prostora ili, pak, o običajima te načinu života na toj lokaciji još su predmet istraživanja.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...