GLAVNO JELO ILI SAVRŠEN PRILOG, SASVIM JE SVEJEDNO: Danas je na jelovniku đuveč riža na hanumin način… (VIDEO)

Naš današnji obrok gotov je za sat vremena, donosimo recept za šest osoba.

  • Gastro

  • 18. Sep. 2020  18. Sep. 2020

  • 0

SASTOJCI

200 g riže dugog zrna

150 ml paradajz pirea

500 ml povrtnog temeljca

2 veće glavice luka

3-4 čehna bijelog luka

2 crvene paprike

2 mrkve

2 veća paradajza

200 g zamrznutog graška

2-3 vrhom pune kašike ajvara

1 vrhom puna kašika koncentrata od paradajza

2 kaškice crvene mljevene paprike

sol, biber, vegeta natur

PRIPREMA

Rižu dobro operite u nekoliko voda, stavite na stranu da se ocijedi pa se pobrinite o povrću.

Izrežite luk, papriku, mrkvu i paradajz na manje kockice, a čehna bijelog luka protisnite kroz presu. Grašak izvadite iz zamrzivača kako bi se malo otkravio. Tako će se kasnije brže skuhati.

U jednom loncu zagrijte dosta ulja ili maslaca pa popržite luk, mrkvu i papriku. Dodajte koncentrat paradajza, ajvar, crvenu mljevenu papriku i bijeli luk. Umiješajte ocijeđenu rižu i kratko je dinstajte s ostalim sastojcima.

Sve podlijte sa kockicama paradajza, paradajz pireom i temeljcem. Stavite poklopac i smanjite vatru. Kuhajte rižu oko 20-25 min uz povremeno miješanje. Nakon otprilike 15 minuta dodajte i grašak.

Riža je gotova kad je upila skoro svu tekućinu i kad se stvorila kremasta konzistencija. Na kraju po potrebi i želji začinite solju, biberom i vegetom i dodajte još svježeg ili zamrznutog začinskog bilja.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...