MALO VREMENA, MNOGO ZADOVOLJSTVA: Napravite čudo od jednog jajeta, sve sastojke već zasigurno imate

Krenete li prelistavati bilježnice s receptima svojih mama, zasigurno će vam pažnju privući zvučan naziv – “čudo od jednog jajeta”. Recept za jednostavan kolač čine sastojci koje uglavnom uvijek imamo u kuhinji i za čiju vam je pripremu potrebno odvojiti malo vremena.

  • Gastro

  • 21. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 0

SASTOJCI ZA ČUDO OD JEDNOG JAJETA:

BISKVIT
- 1 jaje
- 1 šoljica šećera
- 1 šoljica mljevenih oraha
- 1 šoljica mlijeka
- ½ šoljice ulja
- 1 šoljica brašna
- 1 prašak za pecivo

KREMA
- 1 puding od vanilije
- 3 dl mlijeka
- 2 kašičice šećera
- 15 dkg maslaca

PRIPREMA:

1. Istucite jaje i dodajte pola šoljice šećera te nastavite miksati ili tući pjenjačom dok ne dobijete gustu kremastu teksturu. Potom dodajte mlijeko i miješajući postepeno dodajte ostatak šećera. Zatim umiješajte ulje, onda kašičicom dodajte orahe i razradite sve te na kraju kašičicom umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo.

2. Tako pripremljenu smjesu prelijte u nauljeni i pobrašnjeni protvan. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 20 minuta. Biskvit mora biti sočan, stoga je važno da ga ne prepečete. Nakon 15 minuta pečenja, slobodno čačkalicom provjerite sredinu biskvita. Ukoliko na čačkalici ne ostaju tragovi smjese, možete ga izvaditi iz pećnice.

3. Započnite sa pripremom kreme. Odvojite 1 decilitar mlijeka i u njega umiješajte puding i šećer, a ostatak mlijeka stavite u lonac da provri. Smanjite vatru i u vrelo mlijeko, polagano miješajući, dodajte pripremljeni puding. Kada sve provri, skinite s vatre i ostavite da se ohladi, a zatim umiješajte maslac i sve dobro razradite mikserom.

4. Na ohlađeni biskvit dodajte kremu i posipajte dodatkom po svojoj želji - ribanom čokoladom, mljevenim keksom, cimetom, mljevenim orasima…

Ako ne volite kreme s pudingom, na kolač prije posluživanja stavite tučeno slatko vrhnje i opet pospite željenim dodatkom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...