VASKOVIĆ NAJAVLJUJE KRAJ: Dodikovo pismo Trumpu je tragikomično. Trump i ne zna ko je Dodik; Amerikanci "pospremaju" po Balkanu, sad je na redu BiH... (VIDEO)

"Očito je kako je u Washingtonu odlučeno da se ovdje stvari "spakuju", da bi se oni bavili važnijim poslovima od Balkana. Vlastodršci su zbog toga zabrinuti. Taj Vašingtonski sporazum je bio ključan za odmrzavanje kosovskog konflikta. Nakon toga ide "spremanje", ostala je Bosna i Hercegovina", kazao je u "Pressingu" novinar i bloger Slobodan Vasković.

  • Politika

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 0

Kako će doći do promjene, mislite li na strance?

- Da, stranci. Oni su i ranije uređivali pravosuđe u BiH i čini li su greške. Oni su svjesni tih grešaka. Na Balkanu je krenulo veliko spremanje i sad je Bosna i Hercegovina na redu. Po meni je pravosuđe problem broj 1.

Kažete kako su se SAD vratile na velika vrata?

- Očito je kako je u Wahingtonu odlučeno da se ovdje stvari "spakuju", da bi se oni bavili važnijim poslovima od Balkana. Vlastodršci su zbog toga zabrinuti. Možemo vidjeti po brzoj reakciji SAD-a, koje su uspostavile kancelariju u Srbiji, kako se sve krenulo brzo odvijati. Taj Vašingtonski sporazum je bio ključan za odmrzavanje kosovskog konflikta. Nakon toga ide spremanje, ostala je Bosna i Hercegovina. Prije toga smo imali izbore u Crnoj Gori, opozicija je nakon 30 godina preuzela vlast od DPS-a. Hrvatska je u EU i sad je BiH na redu.

Milorad Dodik je ponovo pisao američkom predsjedniku Donaldu Trumpu?

- Dodikovo pismo Trumpu je tragikomično. Trump i ne zna ko je Dodik. Njegovo pismo je čisti spin, to je za unutrašnju potrebu. Ovo što radi sa prebacivanjem Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim je pokušaj udara na Vašingtonski sporazum. Ja to tako vidim, a ne kao dodvoravanje Trumpu. Mislim da to radi po nalogu Rusije. Džaferović i Komšić su predlagali da se teme priznanja Kosova i premještanja Ambasade povuku, međutim Dodik je to odbio. Čemu konflikt ako se zna da to neće proći? Šta to može proizvesti? Može proizvesti samo pogoršanje odnosa između Beograda i Sarajeva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...