NIKO NE ZNA KAKO JE TO MOGUĆE: Arheolozi su ostali zaprepašteni kada su otkrili zapečaćene sarkofage sa mrtvim tijelima, u sve je umiješana i jeziva tajna… (VIDEO)

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas u Saqqaru, naselje u Donjem Egiptu dvadesetak kilometara udaljeno od Kaira.

Riječ je o neiscrpnom izvoru vrijednih nalaza iz pradavne historije te je, kao takvo, od 1979. godine klasificirano kao UNESCO-va svjetska kulturna baština.

Ova ogromna nekropola faraonskoga grada Memfisa, u kojoj su pokapani plemići, ali i obični građani, nedavno je ponovno otkrila blago koje je dugo skrivano. Jedanaest metara ispod pustinjske površine, u uskome grobnom oknu, arheolozi su pronašli trinaest sarkofaga starih 2.500 godina. Stručnjake nije iznenadila samo činjenica da su sanduci, naslagani jedni na drugima, ostali nevjerovatno dobro očuvani kroz sva ta stoljeća, a na nekima se još jasno vidjela boja na drvetu, već i to što su baš svi bili čvrsto zapečaćeni.

Nikome nije jasno kako je moguće da su uspjeli ostati neotvoreni 2.500 godina, odnosno odoljeti zloglasnim hordama pljačkaša grobova.

Naučnici za sada imaju nekoliko zanimljivih teorija, ali ne i jasnih odgovora. Lokalni mediji, međutim, već naveliko špekuliraju o drevnom prokletstvu: navodno je zapisano da će zla kob, teška bolest ili smrt zadesiti svakog onog ko pokuša remetiti mir mumificiranih pokojnika. Stručnjaci iz Egipatskog ministarstva turizma i starina odbili su, naravno, komentirati ovakve navode, ali su najavili kako bi u bliskoj budućnosti mogli otkriti identitete pokojnika.

Također, ministar Khaled Al-Anani kazao je kako se u ovoj grobnici vjerovatno nalazi još sarkofaga koji tek trebaju biti otkriveni. Unutar grobnog okna pronađene su i tri zapečaćene niše.

No, misterija možda nikada neće biti riješena.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...