MILIONI DOLARA SU U PITANJU: Volkswagen će isplatiti odštetu radnicima zbog torture...

Radnici i njihove porodice tužili su proizvođača automobila prije pet godina zbog kršenja ljudskih prava, prenosi Beta.

  • Auto

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 0

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) saopštio je da će platiti 6,4 miliona dolara odštete bivšim radnicima u brazilskoj fabrici koji su tužili kompaniju za saradnju s vojskom te zemlje tokom diktature 1964 - 1985. godine.

Radnici i njihove porodice tužili su proizvođača automobila prije pet godina zbog kršenja ljudskih prava, prenosi Beta.

Kako je utvrđeno 2016. godine, agenti VW-a dali su imena zaposlenih tokom lova policije na ljude koji su označeni kao "subverzivni", koji su kasnije hapšeni i mučeni.

"Žao nam je zbog nasilja koje se dogodilo u prošlosti. Za Volkswagen je važno da se odgovorno nosi s ovim negativnim poglavljem u historiji Brazila i promoviše transparentnost," izjavila je izvršna direktorica VW-a Hiltrud Werner.

Uhapšeni i mučeni

U sporazumu VW-a s brazilskim tužiocima, koji je potpisan jučer, navedene su i donacije za projekte, uključujući i spomen žrtvama diktature, saopštila je kompanija.

Dvanaest bivših radnika reklo je 2016. godine da su uhapšeni i mučeni u ogromnoj Volkswagenovoj fabrici u Sao Bernardo do Campu, u blizini Sao Paula, dok su drugi otpušteni i stavljeni na crne liste.

Mnogi godinama poslije toga nisu mogli da nađu posao, utvrdila je istraga novinske agencije Reuters 2014. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...