REVIZORI ČEŠLJALI FUCZ U KOJEM JE SJEDIO FAHRUDIN SOLAK: Kao od šale trošili milione; Nabavljali skuplju opremu, isplaćivali dodatak na plaću i za vrijeme bolovanja…

Vršeći kontrolu u ovoj ustanovi, revizori su utvrdili da je tokom 2019. godine bilo dosta nepravilnosti. Najviše primjedbi su stavili na račun javnih nabavki, plaća, službenih putovanja...

  • Vijesti

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 0

Ured za reviziju institucija Federacije BiH imao je pune ruke posla češljajući Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ), na čijem se čelu donedavno nalazio suspendovani Fahrudin Solak, koji se vezuje za aferu "Respiratori", poznatiju kao "Srebrena malina".

Vršeći kontrolu u ovoj ustanovi, revizori su utvrdili da je tokom 2019. godine bilo dosta nepravilnosti. Najviše primjedbi su stavili na račun javnih nabavki, plaća, službenih putovanja...

JAVNE NABAVKE

Sporna je bila planirana nabavka helikoptera vrijednog 2,5 miliona KM, koja nije ni realizovana, a revizori nisu mogli na osnovu raspoloživih informacija potvrditi opravdanost ove nabavke, jer Uprava nije imala zaključen sporazum o stavljanju u funkciju helikoptera.

„S obzirom na to da Uprava može pokrenuti postupak javne nabavke tek nakon zaključenog sporazuma s Federalnom upravom policije, smatramo da nije realno navedenu nabavku planirati, a da nisu ostvareni svi potrebni preduslovi za pokretanje postupka nabavke“, pojasnili su revizori u svom izvještaju.

Dalje češljajući FUCZ, revizori su naišli na nabavku sredstva i oprema za potrebe Federalne specijalizirane jedinice za potrage i spašavanje u ljetnim i zimskim uslovima, kojom je definisan rok za provođenje postupka od 120 dana, na osnovu Odluke Federalnog štaba o nabavci od 14. maja 2019. godine. Odlukom je definisana procijenjena vrijednost nabavke: 90.000 KM. Obavještenje o nabavci objavljeno je na portalu javnih nabavki 7. oktobra 2019. godine, tendersku dokumentaciju je preuzeo 31 potencijalni ponuđač, a ponudu je dostavio samo "AQUABALKAN" d.o.o. Konjic.

Revizori konstatuju da je Uprava zaključila Ugovor 30. decembra 2019. godine u vrijednosti od 899.262 KM s dobavljačem "AQUABALKAN" d.o.o. Konjic nakon okončane procedure, a opremu je zaprimila 27. februara 2020. godine. Plaćanje je izvršeno u aprilu 2020. godine, a nabavka je uvrštena u Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2020. godini.

Zaključuju da tehničke specifikacije koje je Uprava tražila, odgovaraju artiklima proizvođača koje prodaje navedeni dobavljač, međutim za jedan artikl (čamac nosila) uočili su da je dostupan na web-shopu dobavljača po cijeni od 7.574 KM, a isti je ponuđen i fakturisan Upravi po cijeni od 10.573 KM. Dakle po većoj cijeni.

Firmi "AQUABALKAN", a moglo bi se reći i miljenici FUCZ-a (prema ranijem pisanju medija), dodijeljeno je više poslova te je ova firma pribavila milionsku korist realizujući samo tendere kod FUCZ-a.

Najbolji primjer je nabavka robe - sredstava i opreme za potrebe službe za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom za Sportsko-rekreativni klub „Neretva" Konjic, koju spominju i revizori u svom izvještaju, a u kojoj je Solak kupio opremu od Edina Gakića za potrebe kluba na čijem je čelu sam Gakić.

„Obavještenje o nabavci objavljeno je na portalu javnih nabavki 7. 10. 2019. godine. Tendersku dokumentaciju je preuzelo 26 potencijalnih ponuđača, a ponudu je dostavio samo jedan: "AQUABALKAN" d.o.o. Konjic. Uprava je zaključila Ugovor u vrijednosti od 97.981 KM s dobavljačem „AQUABALKAN" d.o.o. Konjic 27. 12. 2019. godine, nakon okončane procedure“, navode revizori.

Ovo nije sve, FCUS-u je u praksu preraslo kršenje Zakon o javnim nabavkama. Tako da je on kršen i kod nabavljena opreme za prijenos podataka i glasa (dron s termalnom kamerom). Ovdje nisu svim ponuđačima omogućili jednak i nediskriminirajući pristup u nadmetanju.

NAPLATA PENALA

Također, Uprava je s dobavljačima ugovorila zadržavanje prava naplate kazne u slučaju kašnjenja isporuka (0,1 posto ukupnih ugovorenih vrijednosti roba/usluga za svaki dan zakašnjenja do ispunjenja obaveze). Međutim, to nije primjenjivala, iako je konstatovano kašnjenje za nabavku ugostiteljske opreme (195 dana), materijala za javni red i sigurnost (79 dana), automobilskih guma (23 dana) i rezervnih dijelova za vozila (14 dana).

Kod nabavke ronilačke opreme, gdje je posao dodijeljen firmi u kojoj je Solakov advokat jedan od suvlasnika, konstatovano je kašnjenje od 59 dana, a Uprava je zadržala pravo naplate penala u iznosu od 1 posto za svaki dan kašnjenja od vrijednosti robe.

„Uzevši u obzir da se radi o javnim sredstvima i da su budžetski korisnici odgovorni za efikasno i ekonomično raspolaganje budžetskim sredstvima, smatramo da nije opravdano da dobavljačima nisu obračunati penali, kako je omogućeno zaključenim ugovorima“, navode revizori.

PLAĆE I DODACI NA PLAĆU

Osim javnih nabavki, FUCZ je zakon kršio i prilikom obračuna plaća.

Kao primjer revizori navode obračun plaće i naknada za decembar za zaposlenika kojem je utvrđen koeficijent za obračun plaće 2,7 i odobren poseban dodatak na plaću u iznosu od 50 posto, a koji je u toku mjeseca bio na bolovanju i godišnjem odmoru i nije radio niti jedan dan. Isplaćena mu je neto plaća u iznosu od 1.780 KM (bruto u iznosu od 3.203 KM), što nije u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju.

„Budući da nije neposredno na terenu obavljao poslove deminiranja, zaposleniku je trebalo obračunati i isplatiti 993 KM umjesto 1.780 KM, što je za 787 KM više u odnosu na obračunati i isplaćeni iznos“, napisali su revizori.

Također, za rukovodioca Jedinice za internu reviziju utvrđen je koeficijent za obračun plaće od 5,7 i dodatak na plaću zbog posebnih uslova rada od 20 posto.

„Ovaj dodatak se obračunavao i isplaćivao i za vrijeme bolovanja, godišnjeg odmora i kada pripadnici timova nisu na terenu obavljali poslove deminiranja, što nije u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju. Također, ne možemo potvrditi osnovanost obračuna i isplate posebnog dodatka na plaću za posebne uslove rada za zaposlenike koji vrše stručne, administrativne, tehničke i druge poslove s obzirom na to da svi ne rade pod posebnim uslovima rada vezanim za poslove opasne po život u odnosu na druge organe uprave“, precizirali su revizori.

SLUŽBENA VOZILA I PUTOVANJA

Provedenom revizijom konstatovano je i da se putni nalozi za korištenje službenih vozila ne popunjavaju adekvatno, a službena vozila se ne koriste u skladu sa Pravilnikom o uslovima, načinu korištenja i nabavci službenih putničkih automobila i ostalih vozila i mašina u Upravi.

Revizori su zamjerke našli i kod službenih putovanja, gdje se ne može potvrditi da li se zaista radi o službenim putovanjima, jer nije vidljivo mjesto rada.

Kao primjere navode da se namještenik raspoređen na radno mjesto u Zeničko-dobojskom kantonu, u Žepču, upućuje na službeni put „Usora - Novi Grad", a namještenik raspoređen na radno mjesto u Unsko-sanskom kantonu, u Bihaću, na službeni put „Bosanska Krupa - Sanica - Ključ".

„Obavljenom revizijom konstatovali smo da u određenim izvještajima nije vidljiv datum podnošenja izvještaja niti je naveden kratak opis zadataka (posla) koji su obavljeni na službenom putu, što nije u skladu s članom 16. Uredbe. Shodno navedenom, ne možemo potvrditi da su putni nalozi izdati, kao ni da su troškovi nastali po njihovom osnovu obračunati i isplaćeni u potpunosti u skladu s Uredbom“, zaključuju revizori.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...