PLENKOVIĆ OTKRIO DNEVNI RED: "Razgovarat ćemo o izmjenama Izbornog zakona"

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako se večerašnjom posjetom lidera SDA i HDZ-a Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića Zagrebu nastavlja dijalog o budućnosti Bosne i Hercegovine i položaju Hrvata.


  • Politika

  • 28. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 17

“Mi imamo kontinuirani dijalog sa predstavnicima BiH i već duže vremena planiramo susret s Izetbegovićem. Mislimo da je važno da otvaramo komunikaciju sa svim narodima u BiH. Izetbegović je veoma utjecajan u BiH, osobito kao čelnik SDA i dopredsjedavajući Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, kazao je Plenković.

“Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti – a tu mislim na Izborni zakon, koji ovakav kakav jeste dovodi do dezavuiranja duha i slova Daytonskog pariskog mirovnog sporazuma. Pozicija je naša jasna – nije dobro da dolazi do situacija u kojoj Hrvati kao konstitutivni narod zbog malobrojnosti dolaze u situaciju da nemaju svoje legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti u BiH”, poručio je predsjednik Vlade Hrvatske.

Na pitanje novinara je li večerašnji susret s liderima SDA i HDZ-a, ustvari, nastavak susreta koji je nedavno imao s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Plenković je ponovio kako razgovaraju sa svim predstavnicima u BiH.

“To je nama bliska susjedna, prijateljska zemlja i, ako postoji tema oko koje smo svi zainteresirani da se ostvari napredak, onda je to BiH”, istaknuo je Plenković.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je protekle sedmice da je besmisleno razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH ako nisu implementirani rezultati izbora od prije dvije godine.

"Evo će godinu dana kako nije popunjen Ustavni sud Federacije BiH voljom predsjednika FBiH Marinka Čavare. Dok se te dvije stvari ne urade – pregovora neće biti", rekao je Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA povodom pregovora sa HDZ-om i sastanka sa liderom te stranke Draganom Čovićem.

Prema njegovim riječima, u eventualnom nastavku pregovora SDA će tražiti mehanizme koji će definitivno onemogućiti da se takve stvari ponavljaju.

"Hrvatska strana ima svoje zahtjeve o pitanju tzv. legitimnih predstavnika, a mi imamo naše zahtjeve koji će donijeti mehanizme i zauvijek onemogućiti ovakvo ponašanje bilo koje strane u BiH", rekao je Izetbegović.

(Sl.B.)

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...