KOKAN MLADENOVIĆ NAJAVLJUJE PAD VUČIĆEVOG REŽIMA: „Ne verujem strankama, verujem u individualnu pobunu…“

„Ne verujem nijednoj političkoj stranci, ne verujem ni u kakve pokrete, ali verujem u individualnu pobunu. Ta vulgarna malograđanština da sačuvaju svoje plate, sendviče, poslove... postala je opasna po naše živote“, kaže Kokan Mladenović, reditelj predstave "Gustav je kriv za sve", koja je preksinoć u izvedbi subotičkog pozorišta "Kostolanji Deže" izvedena na 65. Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

  • Kultura

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 0

Mladenović komadom poistovjećuje društvo u kojem živimo, s animiranim junakom mađarskog crtanog filma “Gustav” –  prašnjavim birokratom, poslušnikom fokusiranim isključivo na vlastito postojanje, otvoreno aludirajući da smo “svi mi pomalo Gustav”.

– Gustav je najzastupljeniji pojam u Srbiji, u milion primeraka i svi mi znamo ponekog Gustava. To vam je kao što, navodno, ne znate nikoga iz svog okruženja ko glasa za vladajuću stranku, a onda oni pobede sa 70 odsto glasova. Neuočavanje nakaznih procesa u društvu i saučešništvo u istom, mora doći na naplatu – kaže Mladenović te dodaje da se “od devedestih taj račun samo gomila”.

To “gustavovsko” nemanje stava je, prema njegovom mišljenju, simptomatično za današnju Srbiju.

– Ogromna većina Srbije zbraja dane između rijalitija, ždranja i preživljavanja, bez ikakve više svesti o postojanju, bez ikakve lične hrabrosti da se utiče na sopstveni život – rekao je Mladenović.

Potencirajući nedostatak individualne hrabrosti, empatije i neispunjavanje građanskih obaveza, Mladenović je, umjesto klasičnog kraja predstave, publiku šutke ostavio u mraku. Umjesto glumaca je ispisana poruka: “Mrak je, a vi sedite. I ćutite. I ništa ne preduzimate. Niste vi krivi… zna se ko je kriv…”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...