"SB" NA LICU MJESTA: Projekt “100 najvećih u BiH” vratio u fokus privredu i istaknuo pozitivne primjere poslovanja

Povodom promocije "100 najvećih u BiH", koja je jučer po 33. put održana u Sarajevu, danas je upriličena pres-konferencija na kojoj je prezentovana analiza poslovanja najbolje rangiranih kompanija.

  • Ekonomija

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 0

Projekt "100 najvećih u BiH i regionu" tradicionalno organizuju "Poslovne novine" u suorganizaciji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i bonitetnom agencijom LRC Sarajevo te generalnim pokroviteljem "EuroExpress brzom poštom" d.o.o. Banja Luka.

Kako je saopćeno na današnjoj pres-konferenciji, dodjelu priznanja za najuspješnije kompanije u BiH, koja je održana jučer u sarajevskom hotelu "Hills", svečano je otvorio Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najveće priznanje za ukupne postignute rezultate „Pečat 100 najvećih u BiH“ ministar Košarac uručio je Edinu Deljkiću, direktoru kompanije "Klika" d.o.o. Sarajevo, koja je u 2019. povećala broj zaposlenih za 57 posto, izvoz za 70 posto, dobit za 54 posto, prihodi su im rasli za 71 posto, investirali su cca. milion KM, a za društveno odgovorne projekte izdvojili 120.000 KM.

Priznanja za najveće izvoznike u top 100 uručio je Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH. Priznanje za najvećeg izvoznika u kategoriji velikih kompanija dodijeljeno je kompaniji "ArcelorMittal" d.o.o. iz Zenice, koja je u 2019. izvezla 440.499.678 KM, te kompaniji "HEP-Energija" d.o.o. Mostar u kategoriji srednjih kompanija, koja je zabilježila izvoz od 16.388.016 KM.

Na prvom mjestu po ostvarenom prihodu u 2019. godini na ljestvicama top 100 ove godine našli su se: "Holdina" d.o.o. Sarajevo sa ostvarenih 1.312.111.320 KM u kategoriji velikih firmi, TOPDOM-B&H d.o.o. Banja Luka sa ostvarenih 23.711.457 KM prihoda u kategoriji srednjih firmi, a "BH Šped" d.o.o. Srebrenik je vodeći u kategoriji malih firmi se ostvarenih 7.956.317 KM prihoda.

Najveću dobit u kategoriji velikih firmi ostvario je "Lager" d.o.o. Posušje u iznosu od 115.648.643 KM. U kategoriji srednjih najveću dobit inkasirao je "Oki" d.o.o. Sarajevo u iznosu od 9.767.971 KM, dok je u kategoriji maih preduzeća "Mile-Stone consulting" d.o.o. Istočna Ilidža sa ostvarenih 4.134.225 KM dobiti.

U kategorji malih top 100 preduzeća po izvozu na prvom mjestu je "Gromi drvo" d.o.o. Sarajevo, koji je u prošloj godini izvezao 6.824.153 KM.

Na jučerašnjoj svečanosti dodijeljeno je i tridesetak priznanja za prvoplasirane po prihodu u 2019. godini u određenim privrednim djelatnostima, među kojima su: "BH Telecom" d.o.o. Sarajevo, FIS d.o.o. Vitez, "Nelt" d.o.o. Istočno Sarajevo; "Porsche BH" d.o.o. Sarajevo; "DM drogerie markt" d.o.o. Sarajevo; "Bosnalijek" d.d. Sarajevo i mnogi drugi.

Kompanijama koje nisu mogle prisustvovati svečanosti, priznanja će biti uručena lično.

Rezimirajući ovaj poslovni događaj na današnjoj pres-konferenciji, Emil Kučković, direktor "Poslovnih novina" i član Uprave "LRC Groupa", istaknuo je:

„U vrijeme kada se svjetska, regionalna i domaća ekonomija suočavaju s izazovima u poslovanju uzrokovanim pandemijom Covida-19, sada je bitnije nego ikada vratiti u fokus bh. privredu i predstaviti u javnosti pozitivne primjere kompanija koje su uspjele prilagoditi svoj model poslovanja kako bi prevazišle krizu i postigle izvrsne poslovne rezultate. One svima nama mogu biti putokaz da se može i da se mora naprijed, kako glasi i slogan naše ovogodišnje konferencije. Osim toga, bitno je da sada raspolažemo podacima o poslovanju kompanija u 2019. godini, koji će nam iduće godine predstavljati osnov za praćenje efekata koje je ostavila pandemija na bh. privredu“, rekao je Kučković.

Analizu poslovanja velikih, srednjih i malih kompanija za "Poslovne novine", prema riječima Alene Ahmetspahić-Fočo, direktorice projekta "100 najvećih u BiH", i ove godine uradila je bonitetna agencija LRC d.o.o. iz Sarajeva.

„Ove godine, anlizirano je 34.516 kompanija iz Federacije BiH, Republike Srpske i prvi put iz Brčko distrikta, koje su u roku predale svoje završne račune nadležnim entitetskim agencijama, čime smo konačno objedinili ekonomsku sliku BiH. Od ovog broja, samo je njih 764 (velikih, srednjih i malih) pronašlo mjesto na rang-listama 100 najvećih u BiH, i to po prihodu, dobiti, izvozu. Ove godine, na ljestvicama uspjeha je čak 360 kompanija, koje se prošle godine nisu plasirale na ove liste“, istaknula je Ahmetspahić-Fočo.

Prema riječima Ahmeta Egrlića, potpredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH, od 764 rangirane kompanije, njih 453 su iz Federacije BiH, 281 iz Republike Srpske i 30 iz Brčko distrikta. Sve one zajedno ostvarile su 30,764 milijarde KM prihoda. Izvoz ovogodišnjih rangiranih je bilježio 5,659 milijardi KM, a sve zajedno zapošljavale su 137.501 osobu. Ukupna dobit koju su ostvarile iznosila je 1,980 milijardi KM.

Potpredsjednik Egrlić naglasio je da BiH ima kompanije, resurse i kadrove koji se mogu nositi s izazovima i uspjeti bez obzira na poteškoće s kojima se susreću.

"EuroExpress brza pošta" iz Banje Luke ove godine je generalni sponzor i promoter projekta "100 najvećih u BiH i regiji". Povodom toga, Gordana Tujković, direktorica komercijalnog sektora, izjavila je na pres-konfeernciji:

“Odlučili smo da u i ovoj godini teških ekonomskih okolnosti uzrokovanih pandemijom, budemo uz svoje partnere i prijatelje iz 'Poslovnih novina', LRC-a i Spoljnotrgovinske komore BiH. Ovogodišnjim pokroviteljstvom dali smo podršku očuvanju kontinuiteta projekta, vrijednosti koje on njeguje i podržali inicijativu “Moramo naprijed”, kojom svi zajedno želimo stimulisati oživljavanje naše privrede i poslovanja nakon udara krize.”

"EuroExpress brza pošta" je vodeća kompanija u svojoj djelatnosti na tržištu BiH i u prethodnom teškom periodu je potvrdila svoju stabilnost i pouzdanost kao sigurnog partnera nezavisno od situacije u poslovnom okruženju. Brzinom reagovanja prema zaposlenima, kreiranjem kvalitetne i konstruktivne poslovne politike kompanije obezbijedili su svim svojim korisnicima najkvalitetnije usluge i sigurnu distribuciju njihovih proizvoda. Uz veliku zahvalnost za dobijeno povjerenje u ovom teškom periodu, iz "EuroExpressa" poručuju svojim vjernim i budućim korisnicima da za njih pripremaju mnoge novitete i olakšice ove jeseni, a svim privrednicima iz BiH i regije da nastave prilagođavanje, razvoj i dalje unapređenje svog biznisa, jer “Moramo naprijed”.

Važnost projekta koji realiziraju "Poslovne novine" je u relevantnim podacima koje, na osnovu zvaničnih rezultata poslovanja, obrađuju analitičari bonitetne agencije LRC, o čemu je na pres-konferenciji govorila Jadranka Kuljanin, direktorica LRC-a, pišu "Poslovne novine".

“Na osnovu obrade podataka i analize tržišta, po određenim branšama i parametrima, možemo reći da su rangirane kompanije nosioci razvoja privrede u BiH. LRC je, kao i proteklih godina, za ovaj projekt omogućio rang-liste kompanija iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije. S novom platformom LRC-a za pristup podacima sa "Poslovnim novinama" i "Inkassom", nastupamo kao "LRC Group" na području BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Albanije. Obezbijedili smo lakši pristup podacima za domaće klijente, a kompanijama iz regije omogućili uvid u tržište BiH. Podrška klijentima se ne ogleda samo u podacima, već i u profesionalnom upravljanju potraživanjima, kao i promociji uspješnosti kompanija kroz projekte "Poslovnih novina". Kao što i sam slogan projekta „100 najvećih“ kaže „Moramo naprijed“ i planovi "LRC Groupa" su da do kraja godine nastupimo i na području Makedonije i Slovenije, čime bismo zaokružili cijelu regiju”, izjavila je Kuljanin.

Ove godine, u specijalnoj publikaciji "Poslovnih novina" posvećenoj 100 najvećih, pored tradicionalnih rangiranja kompanija iz BiH i regiona te analiza oko 30 djelatnosti, nalaze se i dva specijalna priloga. Jedan je posvećen ženama u biznisu i tradicionalno rangira kompanije koje su se našle na listi top 100, a predvode ih direktorice. A drugi prilog, pod nazivom “Gradovi/općine/opštine i biznis”, donosi analizu uspješnosti privrede lokalnih zajednica uz rang-liste najuspješnijih na tom području.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...