PROFESOR LAVIĆ O SKANDALOZNIM PORUKAMA IZ SRBIJE: "Oni planski 'gađaju' Džaferovića, Komšića, Izetbegovića i druge"

Srbijanski šef dilomatije Ivica Dačić reagirao je prizemnim uvredama, pa i islamofobnim komentarima na intervju koji je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas dao za portal Radiosarajevo.ba. 

  • Politika

  • 01. Okt. 2020  02. Okt. 2020

  • 2

Uz ostalo on je kazao da Komšić "ne samo da ima krizu identiteta, jer kao četnički unuk na osnovu muslimanskih glasova zastupa Hrvate", već pati i od potrebe da obmanjuje javnost. 

Uz obilje sličnih ocjena, bivši portparol stranke Slobodana Miloševića je rekao kako Komšića ne žele ni u Zagrebu, niti Hrvati u BiH, te da "samo može da buljuje laži sa nekog minareta"

On je poručio da BiH nikad neće biti islamska država, pa makar i sa "lažnim hrvatskim kolovođom". 

Ugledni profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Senadin Lavić komentirao ovakvu vrstu (ne)diplomatske retorike i prizemnog načina političkog komuniciranja, posebno u susjedstvu sa teškim traumama prošlosti. 

"Primjetno je da Dačić i Vulin (Aleksandar, ministar odbrane Srbije) imaju zadatak da šalju otrovne izjave protiv predstavnika vlasti i javnog života iz Bosne i Hercegovine koji se ne uklapaju u njihove sheme. Oni planski “gađaju” Džaferovića, Komšića, Izetbegovića i druge. Čini se da ovaj dvojac još uvijek nije shvatio da više ne postoji srbijanska hegemonija nad prostorom bivše države. Njihove izjave su često besmislene i primitivne, uvredljive i nazadne. Ne vjerujem da ikoga uzbuđuju!  Ali, i kod nas postoje portali i mediji koji na sličan način "odstreljuju" neistomišljenike, tako da se svi skupa nalazimo u jednoj velikoj pometnji ljudskog komuniciranja", kazao je Lavić za Radiosarajevo.ba

Komšić je u intervjuu za Radiosarajevo.ba komentirao skandalozne poruke koje ovih dana Dačić upućuje u kontekstu naše zemlje. 

"Pročitao sam negdje da je ministar vanjskih poslova Srbije (Ivica Dačić, op.a.), proklamovao nekakvo srbijansko-hrvatsko jedinstvo u borbi protiv Bosne i Hercegovine, služeći se onom huškačkom retorikom iz vremena Miloševića i Tuđmana, što i ne čudi za nekog kome je zločinac Milošević uzor", kazao je Komšić.. 

Nadalje, Komšić je rekao i da se nada da je to samo "labudova pjev" jednog, kako kaže, izbornog gubitnika i odlazećeg ministra. 

"Jer, bilo bi strašno i pomisliti da je ponovo na stolu neko Karađorđevo, iako se tome ne bi trebalo čuditi", kazao je Komšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...