STAT ĆE MU SE UKRAJ; SLUČAJ IZ 2013.: Tužilaštvo BiH naredilo istragu protiv bivšeg DODIKOVOG POLICAJCA, po prijavi Šemsudina Mehmedovića

Zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović je prije sedam godina, 19. jula 2013., uhapšen u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji kodnog naziva "Ozren".

  • Hronika

  • 02. Okt. 2020  02. Okt. 2020

  • 1

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu za pokretanje istrage protiv bivšeg direktora SIPA-e Gorana Zubca i drugih u slučaju Šemsudina Mehmedovića (SDA), saznaje Klix.ba. Zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović je prije sedam godina, 19. jula 2013., uhapšen u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji kodnog naziva "Ozren".

On je tada osumnjičen da je na području Tešnja od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine, dok je obavljao funkciju načelnika Stanice javne bezbjednosti u Tešnju, počinio zločine protiv srpskog stanovništva.

Iz SIPA-e je tada poručeno da su njihovi službenici deset mjeseci provodili istragu. Mehmedović se teretio i za ometanje pravosuđa u radu, jer je, navodno, utjecao na svjedoke.

Prije tri godine, tačnije 17. januara 2017. godine, Mehmedović je odlučio podnijeti prijavu protiv Zubca i još nekoliko osoba zbog "nezakonitog lišenja slobode". Krajem prošlog mjeseca, državni tužioci donijeli su naredbu da se istraži da li je bilo ikakvih nezakonitosti prilikom hapšenja Mehmedovića i da li je u tim nezakonitostima ulogu imao Zubac i drugi službenici državne policijske agencije.

Ovim povodom kontaktirali smo i državnog parlamentarca Mehmedovića, koji je kazao da nije upoznat s aktuelnim dešavanjima u tom procesu i dodao da Tužilaštvo treba raditi svoj posao.

Treba istknuti da je 30. augusta 2013. godine Mehmedović dao iskaz na okolnosti krivične prijave koju je podnio protiv tadašnjeg direktora SIPA-e Gorana Zubca zbog njegove sumnjive ratne prošlosti.
 
U krivičnoj prijavi podnesenoj Federalnoj upravi policije, Mehmedović je naveo saznanja da je Zubac, navodno, ubio bošnjačkog civila na Ilidži 1992. godine pucajući mu u glavu iz pištolja koji mu je prethodno poklonio ''jedan oficir JNA''.

Mehmedović je iskaz trebao dati tužiteljici Vesni Ilić 19. jula te godine, ali su ga pripadnici SIPA-e tada bez naloga Tužilaštva BiH uhapsili zbog sumnje da je tokom 1992. i 1993. godine počinio zločin nad Srbima u Tešnju. Nakon saslušanja, pušten je na slobodu.

U drugom predmetu, Goran Zubac je 2015. godine prvostepenom odlukom Suda BiH proglašen krivim za krivično djelo za nesavjestan rad u službi te je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana, koja nije izvršena, jer nije počinio novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

Nekoliko mjeseci poslije, Goran Zubac je razriješen te dužnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...