SENZACIONALNO OTKRIĆE: Nakon 2.000 godina, arheolozi otkrili "savršeno očuvane neurone" jedne od žrtava erupcije...

Italijanski areholozi su, 2.000 godina nakon erupcije vulkana Vezuv, koja se dogodila 79. godine, otkrili "savršeno očuvane neurone" jedne od žrtava erupcije.

  • Šareni svijet

  • 05. Okt. 2020  05. Okt. 2020

  • 0

"Ovo je otkriće bez presedana. Erupcija kao da je 'zaledila' moždane ćelije žrtve i tako su ostale sačuvane i nakon 2.000 godina", izjavio je arheolog i forenzičar Pier Paolo Petrone, prenosi Tanjug.

Ovo otkriće ima vrijednost ne samo po tome što je arheološki raritet, već, prije svega, zato što omogućava da se do sitnih detalja utvrde faze erupcije vulkana i, upoređujući ih s pisanim dokumentima i svjedočenjima savremenika, utvrdi šta se i na koji način desilo žrtvama erupcije Vezuva.

Još aktivan

"To su elementi koji nam mogu pomoći da, na osnovu rekonstrukcije prošlosti, predvidimo i utvrdimo mjere zaštite od budućih erupcija bilo kojeg vulkana na svijetu", kaže Petrone.

Vulkan Vezuv iznad Napuljskog zaljeva još je aktivan i do sada je zabilježeno 50 erupcija, od kojih je ona iz 79. godine najrazornija i u kojoj su sasvim uništena i pokrivena slojevima pepela dva antička grada Pompei i Herculaneum.

Naučnici su naknadno utvrdili da je erupcija Vezuva 79. godine oslobodila stotinu hiljada puta jaču termalnu energiju nego dvije atomske bombe bačene 1945. godine na Hirošimu i Nagasaki.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...