PROFESOR BIEBER SPUSTIO VUČIĆU: “Autokrata čekao tri i po mjeseca da bi dokazao moć. Potrebna mu je dramaturgija, odugovlačenje…”

"Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću trebala su tri i po mjeseca da imenuje odlazeću premijerku Anu Brnabić da započne formiranje nove Vlade. Vučić je na taj način želio da pokaže moć i da svi moraju da čekaju, a svi ministri ostaju u neizvjesnosti", istaknuo je Florian Bieber, profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan s Univerziteta u Gracu.

  • Regija

  • 06. Okt. 2020  06. Okt. 2020

  • 0

Iako je još nakon parlamentarnih izbora 21. juna bilo jasno kako će izgledati Vlada s obzirom na to da su učešće na njima uzeli Srpska napredna stranka i njegovi sateliti, Vučiću je bila potrebna dramaturgija, odugovlačenje, držanje u neizvjesnosti, bez obzira na to što je nije bilo, pa je nakon 106 dana odlučio da imenuje mandatara za sastav Vlade Srbije - Anu Brnabić.

Ovakvo odugovlačenje nikome nije bilo jasno pa ni Florianu Bieberu, koji je istaknuo šta je razlog čekanja od tri i po mjeseca na imenovanje mandatara.

- Predsjedniku Srbije Vučiću trebala su tri i po mjeseca (od 21. juna do 5. oktobra) da imenuje odlazeću premijerku Anu Brnabić da započne (!) formiranje nove Vlade, dok vladajuća stranka (plus sateliti) ima 188 od 250 mjesta (što je 75 odsto) u parlamentu, a njen koalicioni partner još 32 mjesta. Zašto tako dugo čekanje? - pitao se Florian Bieber i dodao:

- Čekanje odražava sve veću irelevantnost formalnih institucija, jer predsjednik dominira svim aspektima politike. To je pokazatelj moći predsjednika. Vučić time daje znak da on ima moć i da svi moraju da čekaju, a svi ministri ostaju u neizvjesnosti.

Na kraju je Bieber zaključio:

- Vučić održava stanje izuzetnosti, u kome je neuobičajeno da ministri i Vlada ne rade svoj posao. Autokrate poput Vučića, uspijevaju da naprave izuzetak - istaknuo je profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan s Univerziteta u Gracu, piše Direktno.rs.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...