POZNATO KOGA JE SIPA UHAPSILA JUTROS: Brutalno zlostavljao žrtve bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti u logoru "Luka", otimao im novac i odjeću...

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

  • Hronika

  • 07. Okt. 2020  07. Okt. 2020

  • 0

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u ranim jutarnjim satima na području Ugljevika osumnjičenog Ivana Đurića, rođenog 1971. godine u Bijeljini. 

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i tereti se da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na širem području Brčkog, u svojstvu pripadnika Interventnog voda policije, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je počinio ubistva i druga nečovječna djela slične prirode nad žrtvama koje su nezakonito zatočene i dovedene u logor "Luka" u Brčkom.

Posebni odjel za ratne zločine prikupio je dokaze koji osumnjičenog terete da je direktno i lično uporabom vatrenog i hladnog oružja, na surov način, ubio dva zarobljena civila bošnjačke nacionalnosti i jednog civila hrvatske nacionalnosti.

Nadalje, osumnjičeni se tereti da je, zajedno s Goranom Jelisićem Adolfom (procesuiran i osuđen u MKSJ u Den Haagu), kao i drugim osobama, u više navrata tukao zatočenike bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti palicama, hladnim oružjem, kao i za to posebno izrađenim metalnim predmetima, nanoseći im trajne i teške tjelesne i duševne povrede, vršio mučenja i zlostavljanja zarobljenika, pljačkao i otimao novac i odjeću te činio druga nečovječna djela i mučenja na ponižavajuće načine.

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Tokom dana, osumnjičeni će biti priveden postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog te odlučiti o daljnjim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...