NE STIŠAVAJU SE REAKCIJE IZ REPUBLIKE SRPSKE: Nakon odluke CIK-a da zabrani učešće Stevandićeve stranke na izborima, oglasio se i Đokić…

Reagujući na odluku Centralne izborne komisije BiH kojom se zabranjuje učešće Ujedinjenoj Srpskoj na lokalnim izborima ove godine, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da se radi o "ishitrenoj i nepromišljenoj odluci koja ne spada u red odluka svojstvenih demokratskim državama i društvima".

  • Politika

  • 08. Okt. 2020  08. Okt. 2020

  • 2

"Ujedinjena Srpska je jedna od parlamentarnih partija u Republici Srpskoj, učesnik mnogih političkih procesa, partija koja ima značajnu podršku građana Republike Srpske iskazanu na slobodnim i demokratskim izborima i nije uredu da CIK donese jednu takvu grubu i ishitrenu odluku“, rekao je Đokić.

On je još dodao da "nije ni fer, demokratski, a ni politički mudro da se bilo koji politički subjekt diskvalifikuje prije početka same izborne utrke, a pogotovo da to radi jedno tijelo koje bi trebalo biti neutralno u političkom procesu, kao što je CIK".

"Svako u ovoj državi ima pravo da predstavlja svoje politike, ciljeve i vizije i da se kandiduje na izborima. Niko ne može da bude ograničen u svom političkom djelovanju. To nisu vrijednosti niti principi koje možemo podržati. Postoje mnoge mjere, kazne i sankcije koje se mogu propisati prije onih najgrubljih i najtežih, jer se na taj način direktno utiče na izborne rezultate. Narod je taj koji može diskvalifikovati neku partiju, a ne CIK", istaknuo je Đokić.

On je pozvao sve subjekte izbornog procesa u BiH da djeluju u skladu s demokratskim načelima i principima slobodnog političkog djelovanja te da se vodi mirna i fer kampanja u interesu svih naroda i građana BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...