BURNO U DOMU NARODA PSBiH: Majkić: "U BiH se ne može dogovoriti šta su vanjskopolitički ciljevi"; Izetbegović: VEĆ SMO DOGOVORILI

Delegatkinja SNSD-a Dušanka Majkić ukazala je na, kako je kazala, “ukleti zakon o vanjskim poslovima”, koji BiH još nema. Majkić je dovela u pitanje mogućnost da BiH ikada dobije taj zakon.

  • Vijesti

  • 08. Okt. 2020  08. Okt. 2020

  • 2

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine raspravlja na današnjoj sjednici i o Izvještaju o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu, a u okviru rasprave o toj tački dnevnog reda delegati su govorili i o vanjskoj politici BiH.

Delegatkinja SNSD-a Dušanka Majkić ukazala je na, kako je kazala, “ukleti zakon o vanjskim poslovima”, koji BiH još nema. Majkić je dovela u pitanje mogućnost da BiH ikada dobije taj zakon.

- Zamislite kakve su to okolnosti koje bi mogle dovesti da se tri naroda dogovore šta su zajednički vanjskopolitički ciljevi koje zastupaju, a koji su preduvjet da bi se zakon o vanjskim poslovima mogao donijeti. Oni ne postoje. U ovom momentu, BiH je u takvom stanju da zakon o vanjskim poslovima nije moguće donijeti – izjavila je Majkić.

Ocijenila je da bi Bošnjaci, vjerovatno, zastupali snažniju saradnju s islamskim zemljama, da bi Hrvati željeli ambasadu u Južnoj Americi, a da bi Srbi željeli snažniju saradnju s Rusijom i Kinom.

- Kad sve to uzmete u obzir, ko bi ta tri dijela sastavio u jedno cijelo koji bi mogao proizvesti zakon o vanjskim poslovima – izjavila je Majkić.

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović podsjetio je zatim Majkić da je u prošlom sazivu Predsjedništva BiH usvojena Strategija vanjske politike BiH.

- Prema tome, ovo što Vi govorite da ne možemo dogovoriti, mi smo dogovorili, tu su određeni svi glavni ciljevi za koje kažete da ih je nemoguće postići – kazao je Izetbegović.

Podsjetimo, među glavnim vanjskopolitičkim prioritetima BiH su prijem u NATO i EU.

Strategija vanjske politike, prvi takav dokument koji definira smjernice vanjske politike naše zemlje, usvojen je u proljeće 2018. godine. Posljednji dokument koji se odnosi na vođenje vanjske politike usvojen je još 2003. godine, a zadatak posljednje usvojene Strategije je postavljanje okvira i smjernica za djelovanje institucija BiH u vanjskopolitičkom domenu, što bi u praksi trebalo značiti eliminiranje individualnih i neusaglašenih istupanja institucija i zvaničnika BiH na vanjskopolitičkom planu, piše "Faktor".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...