SNIMAK KOJI JE OBRADOVAO CIJELI SVIJET: Počela masovna proizvodnja vakcine protiv koronavirusa! (VIDEO)

Farmaceutska kompanija Pfizer u svom belgijskom pogonu već je proizvela stotine hiljada doza vakcine protiv koronavirusa

  • Svijet

  • 18. Okt. 2020  18. Nov. 2020

  • 2

Farmaceutski div Pfizer objavio je video snimku koju je, kako javljaju mediji, "iščekivao čitav svijet". 

Na snimci se vidi kako je u toku punjenje hiljada malih doza sa novom, eksperimentalnom vakcionom protiv koronavirusa. Pokaže li se vakcina djelotvorna, to je, kako javlja Daily Mail, prvi korak u smjeru otklanjanja stanja u koju je svijet uvučen uslijed pandemije. 

List navodi kako je Pfizer u svom belgijskom pogonu već proizveo stotine hiljada doza. Čim zalihe to budu omogućavale vakcina će krenuti u klinike diljem svijeta, a nakon što bude klinički potvrđena efikasnost i regulatori dozvole prodaju na tržištu, svijet će naapokon odahnuti. 

Američka farmaceutska kompanija nada se da bi do kraja ove godine mogla proizvesti oko 100 miliona doza, od čega je četrdeset miliona već predviđeno za britanske zdravstvene ustanove. Iduće godine cilj im je proizvesti čak 1,3 milijardi doza vakcina protiv koronavirusa. 

Daily Mail ističe kako je, prema zasad dostupnim podacima, za svakog pacijenta potrebna količina od dvije doze. 

- Bio je sjajan osjećaj vidjeti prve doze vakcine kako izlaze s pokretne trake. To nam je svima izmamilo osmijeh na lica - rekao je za Mail direktor britanskog odjela Pfizera Ben Osborn.

Pfizer namjerava provesti ispitivanja na 44.000 pacijenata kako bi do kraja novembra mogli zatražiti hitno odobravanje vakcine pred američkim vlastima. To je kompaniju službeno stavilo na vrh tvrtki koje su najuspješnije i najbrže razvile valkcinu za SARS-CoV-2.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...