KORONA UŠLA U STARAČKI DOM U ZHK: Virus ubačen preko asimptomatskog osoblja?

Prema trenutnim informacijama, prodor virusa u starački dom dogodio se preko asimptomatskog osoblja, što bi u narednom periodu trebalo i potvrditi zaključivanjem epidemiološkog izvještaja.

  • Vijesti

  • 19. Okt. 2020  19. Okt. 2020

  • 0

U Zapadnohercegovačkom kantonu koronavirus je tokom proteklog vikenda ušao i u Dom za starije i nemoćne "VITA" u Grudama, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo tog kantona.

Tvrde da je nakon potvrde prvozaražene osobe urađen epidemiološki uviđaj te da su testirani osoblje i korisnici doma i zaraženi odvojeni od zdravih korisnika.

- Od ukupno 19 zaraženih korisnika, jedna starija ženska osoba je zbog srednje teške kliničke slike i komorbiditeta upućena u Covid-bolnicu SKB Mostar te je, prema posljednjim informacijama, stabilna, a drugi štićenici su pod zdravstvenim nadzorom i njihovo zdravstveno stanje je, prema informacijama medicinskog osoblja, dobro - navode iz Zavoda za javno zdravstvo ZHK.

Prema trenutnim informacijama, prodor virusa u starački dom se dogodio preko asimptomatskog osoblja, što bi u narednom periodu trebalo i potvrditi zaključivanjem epidemiološkog izvještaja.

- Urađena je protuepidemijska dezinfekcija i sve druge mjere potrebne za zaustavljanje širenja virusa Domom za starije i nemoćne u Grudama - kazali su iz Zavoda za javno zdravstvo ZHK, piše "Oslobođenje".

Da se epidemiološka slika u tom kantonu pogoršala, govori i podatak da je trenutno 280 osoba zaraženo koronavirusom, a u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od Covida-19 su tokom vikenda preminule tri muške osobe iz Ljubuškog, rođene 1931., 1940. i 1954. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...