OGLASIO SE FEDERALNI MINISTAR ZDRAVSTVA: Moguće ponovno uvođenje policijskog sata, SITUACIJA JE ALARMANTNA

"Sada nam dolazi sezonska gripa, koja ima slične simptome kao i koronavirus", istaknuo je Mandić.

  • Vijesti

  • 20. Okt. 2020  20. Okt. 2020

  • 0

Prema posljednim podacima, u našoj zemlji je i danas zabilježen rekordan broj zaraženih koronavirusom. Naime, u posljednja 24 sata ukupno je 718 novozaraženih.  

Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, kazao je za "Oslobođenje" kako je situacija dosta zabrinjavajuća, jer građani ne poštuju mjere. 

- Građani nose maske preko brade, grla, okupljaju se na nekakvim zabavama, koncertima, predizbornim skupovima, jednostavno opušteno žive. To ne smije biti tako, moraju biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Sada nam dolaze hladniji dani, kada više vremena provodimo u zatvorenim prostorima. Ne smijemo se iznenaditi ako bude još veći broj zaraženih, a to će, onda, dodatno opteretiti zdravstveni sistem toliko da je pitanje koliko ćemo moći izdržati - istaknuo je Mandić. 

On, između ostalog, navodi kako je jedan od zaključaka Kriznog štaba Federacije BiH da će u narednom periodu, ako dođe do povećanja broja zaraženih, predložiti Civilnoj zaštiti da se proglasi stanje prirodne nesreće na području Federacije. 

- Sve je moguće u narednom periodu, pa i zatvaranje svih objekata, kao i policijski sat ako se ovako nastavimo ponašati. Vakcine će nam biti najvjerovatnije dostupne tokom iduće godine. Sada nam dolazi sezonska gripa, koja ima slične simptome kao i koronavirus. Na početku su simptomi skoro pa isti. Vrlo teško ćemo moći razlikovati i zato ulazimo u jedan neizvjestan period. Apeliram ponovo na epidemiološke mjere, jer drugog oružja nemamo, nemamo vakcine, nošenje maski i držanje distanci, ne organizirati skupove, držati distancu. To je jedini način da suzbijemo virus - zaključio je Mandić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...