TEŽAK UDARAC PEKINGU: Amerika odobrila prodaju oružja Tajvanu, senzori, rakete i artiljerija u vrijednosti od 1,8 milijardi američkih dolara...

Američki State Department odobrio je potencijalnu prodaju tri sistema naoružanja Tajvanu, uključujući senzore, rakete i artiljeriju, što bi u konačnici moglo biti vrijedno 1,8 milijardi američkih dolara, objavio je Pentagon tokom jačanja tenzija zbog otoka koji ima svoju upravu, a Kina ga smatra svojim.

  • Svijet

  • 22. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 0

U prodaju, kako se navodi u formalnoj obavijesti Kongresu, uključeno je 11 raketnih lansera HIMARS (artiljerijski raketni sistemi visoke pokretljivosti) koji su napravljeni na kamionima i čiji je proizvođač kompanija "Lockheed Martin". Njihova vrijednost se procjenjuje na 436,1 milion dolara.

Također, u obavijesti se navode 135 "Boeingovih" raketa SLAM-ER (rakete za kopnene napade) čija je ukupna vrijednost malo veća od milijardu dolara, te šest eksternih senzora MS-110 Recce proizvođača "Collins Aerospace" za mlazne avione (367,2 miliona).

Jaka podrška u Kongresu

Očekuju se daljnje obavijesti za Kongres, uključujući bespilotne letjelice "General Atomicsa" i protubrodske rakete Harpoon koje se lansiraju s kopna i koje je napravio "Boeing".

Izvori Reutersa navode kako bi 100 lansera za krstareće rakete i 400 raketa koštali približno dvije milijarde dolara.

Formalna obavijest omogućava američkom Kongresu 30 dana za sve zamjerke, ali trenutno postoji široka dvostranačka podrška odbrani Tajvana.

Peking Tajvan smatra dijelom svoje teritorije i nije odbacio mogućnost korištenja sile da ponovo preuzme otok.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...