KINESKA VOJSKA U PRIPRAVNOSTI: Novi američki plan predstavlja VELIKU PRIJETNJU za Peking

"Kineska vojska posvećuje veliku pažnju potezima SAD", navodi se iz kineskog ministarstva odbrane širom Indo-Pacifičkog regiona

  • Svijet

  • 28. Dec. 2023  

  • 0

Ministarstvo odbrane Kine pozvalo je danas azijsko-pacifički region da bude u stanju pripravnosti dok SAD pojačavaju vojno raspoređivanje u regionu.

"Kineska vojska posvećuje veliku pažnju potezima SAD i snažno će štititi kineska pomorska prava, bezbjednost i suverenitet u regionu", rekao je portparol ministarstva odbrane Vu Ćian na konferenciji za novinare, prenio je Reuters.

Početkom mjeseca, neimenovani general američkih vazduhoplovnih snaga rekao je japanskom listu "Nikei" da će američka vojska u narednim mjesecima raditi na obnavljanju aerodroma Tinian Nord zaraslog u korov, u okviru plana za raspoređivanje aviona širom Indo-Pacifičkog regiona kako kineska raketna prijetnja raste, navela je agencija.

Aerodrom, napušten poslije Drugog svjetskog rata, nalazi se na ostrvu Tinian, dijelu Sjevernih Marijanskih ostrva, na teritoriji SAD, oko 200 kilometara sjeverno od Guama.

Vu Ćian je optužio vladu regiona Tajvana da namjerno preuveličava tenzije, kao i da to, prema njegovim riječima, region Tajvana čini radi izborne dobiti uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora koji se na ostrvu održavaju za nešto više od dvije nedjelje, 13. januara.

"Vlasti Demokratske napredne stranke (DPP) namjerno raspiruju takozvanu 'vojnu prijetnju' od kopna i preuveličavaju tenzije", rekao je Vu govoreći na mjesečnoj konferenciji za novinare u Pekingu, dodajući da je to "u potpunosti u cilju izborne dobiti", prenosi Reuters.

Vu je rekao da je Kineska narodnooslobodilačka armija dobro svjesna kakvi su bili vojni pokreti regiona Tajvana.

"Mi ćemo, kao i uvijek, preduzeti sve neophodne mjere da odlučno branimo nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet", dodao je Vu.

Ministarstvo odbrane regiona Tajvana je ove nedjelje saopćilo da nisu uočili bilo kakve znake kineske vojne aktivnosti velikih razmjera uoči izbora, ali da će pomno pratiti aktivnosti Kine.

Kina, koja region Tajvana smatra svojim, u posljednjih nekoliko godina je, prema izvještajima Tajpeja pojačala vojni pritisak, sa sve većim brojem kineskih borbenih aviona, i ratnih brodova koji obilaze oko ostrva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...