"NOŽ U LEĐA PALESTINACA": Još jedna arapska zemlja "prekinula neprijateljstvo" s Izraelom; Ponovo je kumovao Trump

Izrael i Sudan u petak su, uz američko posredovanje, dogovorili normalizaciju odnosa, čime je Kartum postao treća arapska prijestolnica koja je u posljednja tri mjeseca prekinula neprijateljstvo s Izraelom.

  • Svijet

  • 23. Okt. 2020  24. Okt. 2020

  • 1

Vasel Abu Jusef, član izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije, rekao je da je odluka Sudana o normalizaciji odnosa s Izraelom "novi nož u leđa" Palestinaca.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je da je dogovor postignut u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i sudanskim premijerom Abdallom Hamdokom.

Put prema postizanju dogovora između arapske i židovske države otvoren je ranije ove sedmice kad je Trump odlučio maknuti Sudan s liste država-sponzora terorizma.

"Čelnici su dogovorili normalizaciju odnosa između Sudana i Izraela i kraj neprijateljstva između dviju nacija", stoji u zajedničkom saopćenju triju država.

Izrael i Sudan sada planiraju pokretanje ekonomske saradnje, prvo se fokusirajući na poljoprivredu.

Izrael je u septembru potpisao sporazume o normalizaciji odnosa s Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što je bio treći dogovor o normalizaciji odnosa između Arapa i Izraelaca od proglašenja židovske države 1948. godine.

Izrael je mirovni sporazum s Egiptom potpisao 1979., a s Jordanom 1994. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...