ERDOGAN ŽESTOKO ODGOVORIO NA PRIJETNJE SANKCIJAMA: „Mi nismo plemenska država, mi smo Turska…“

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan odgovorio je jučer američkim prijetnjama sankcijama zbog nedavne probe naprednog ruskog protuzračnog sistema S-400.

  • Svijet

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 3

“Kakve god da su vam sankcije, nemojte odugovlačiti, već ih primijenite. Vi (SAD) nam kažete da vratimo S-400. Mi nismo plemenska država, mi smo Turska”, rekao je Erdogan.

Američke vlasti su u petak ponovo upozorile da će odnosi s Turskom, koja je zvanično saveznik SAD-a u NATO-u, biti ozbiljno ugroženi zbog nedavnog turskog testiranja sistema S-400.

State Department je saopćio da je ta proba “nekompatibilna s odgovornošću Turske kao saveznice u NATO-u i strateškog partnera SAD-a”.

Sjedinjene Američke Države su zaprijetile Turskoj da će joj uvesti sankcije ukoliko aktiviraju taj sistem.

Ankara je ugovor o kupovini S-400 od Rusije potpisala 2017., a prve baterije su isporučene u julu prošle godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...