NAKON MILORADA – POTOP: Zašto je Dodik u doba korone hitno kupio tri ruska helikoptera... (VIDEO)

Isporuka jednog od tri ruska helikoptera koje Republika Srpska nabavlja za potrebe policije, očekuje se u novembru, potvrdili su za BHT 1 u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

  • Društvo

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 1

Helikopter je trebao biti isporučen u septembru, ali u MUP-a kažu da je sve prolongirano zbog pandemije koronavirusa. U međuvremenu, ponovo je otvoreno pitanje opravdanosti nabavke vrijedne 41,6 miliona maraka, ali u Vladi kažu da nije moguće raskinuti ugovor.

Prvi helikopter ANSAT trebalo bi da bude u rukama policije RS-a sljedećeg mjeseca. Riječ je o helikopteru sa medicinskim modulom, dok su preostala dva isključivo namijenjena za policijske zadatke. Pet članova Helikopterske jedinice MUP-a, kako je saopšteno, trenutno se nalazi na obuci u Rusiji. Pandemija koronavirusa spriječila ih je u tome u junu.

MUP RS-a

„Pandemija, izazvana pojavom virusa Covid-19, prouzrokovala je kašnjenje obuke za stručno letačko i inžinjersko osoblje MUP-a RS-a koja se održava na teritoriji proizvođača. Obuka stručnog osoblja je već u toku, a njen uspješan završetak očekujemo do kraja mjeseca oktobra te se, iz tog razloga, isporuka prvog helikoptera očekuje u mjesecu novembru 2020. godine.“

Kao i prilikom objavljivanja ove nabavke, u javnosti je postavljeno pitanje opravdanosti kupovine tri helikoptera. Sada je reakcija pojačana zbog troškova izazvanih pandemijom koronavirusa. Premijer kaže da bi sada mogli jedino pokloniti helikoptere nekome drugome.

RADOVAN VIŠKOVIĆ, predsjednik Vlade RS-a

- Da ovog momenta treba to da radimo, ne bi radili. Ali, prošle godine smo imali takvu ekonomsku i finansijsku situaciju da smo bez ikakvog zastoja smatrali da to možemo. Možemo i sada. Prema tome, kako sada prekinuti važeće međunarodne ugovore, to bi samo bilo na štetu RS-a.

Ugovor o kupovini, koji javnosti nije dostupan, dao bi odgovor na pitanje da li je moguće obustaviti nabavku i kakve bi bile posljedice. Takođe bismo saznali može li kašnjenje isporuke biti argument za stopiranje kupovine helikoptera, kažu u opozicionim redovima.

DAVOR ŠEŠIĆ, poslanik SDS-a u NSRS-u

- Postavlja se pitanje zašto se ušlo u ovom momentu u kupovinu helikoptera, ne samo što se tiče korone, već kada je kupljen prošli helikopter, rečeno je da će služiti i jedinicama policije za određene namjene, a onda se, nakon kratkog vremena, ušlo u kupovinu, i to tri helikoptera.

Kupovinu ruskih helikoptera predstavnici vlasti žestoko su branili i ljetos prilikom rasprave u Narodnoj skupštini o izvršenju budžeta za prošlu godinu.

ZORA VIDOVIĆ, ministrica finansija RS-a (1. juli 2020. godine)

- Vi možda smatrate da nama ne trebaju helikopteri. A vidite, ja smatram da trebaju iako nisam ni vojnik ni policajac ni ništa drugo. Trebaju i dobili smo ih po vrlo povoljnim uslovima, plaćamo u sedam godina. Mi jesmo kupili avion, ali mi u narednih 20-30 godina više nećemo avion kupovati.

Za siromašan budžet kakav je Republike Srpske, nabavka tri helikoptera bila je vrlo upitna i prije pandemije koronavirusa, smatra urednik portala Capital. Siniša Vukelić kaže da ne vidimo da je izvršna vlast pokušala barem da odgodi nabavku.

SINIŠA VUKELIĆ, urednik portala Capital

- To nije nešto novo što ne bi dobavljač pristao, jer i mnogo veće kompanije "Boeing" i ostale su i Vlade koje su naručivale po stotine njihovih aviona su odgodile nabavku ili potpuno otkazale tako velike i nepotrebne nabavke u ovom periodu.

Republika Srpska trenutno raspolaže sa tri helikoptera koji lete pod okriljem Helikopterskog servisa. Višenamjenski Augusta 119KX nabavljen prije dvije godine i dvije letjelice tipa Bel 206. Uz skori dolazak još jednog policijskog, preostala dva ANSAT-a trebalo bi da budu isporučeni polovinom sljedeće i početkom 2022. godine.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...