ČUDO NEVIĐENO: Počinje gradnja najvećeg podvodnog tunela na svijetu, pogledajte kako će izgledati...

Tunel će, ujedno, biti i najduži kombinovani automobilski i željeznički tunel na svijetu.

  • Ekonomija

  • 28. Okt. 2020  28. Okt. 2020

  • 0

"Danas, ako idete vozom od Kopenhagena do Hamburga, treba vam oko četiri i po sata. Nakon završetka gradnje tunela, isto putovanje trajat će dva i po sata. Mnogi lete između ta dva grada, ali će u budućnosti biti bolje samo sjesti na voz", rekao je Jens Ole Kaslund, tehnički direktor u danskoj državnoj firmi "Femern A/S", koja je zadužena za ovaj veliki projekt, prenosi portal "Investitor".

Osim pozitivnog utjecaja na putničke vozove i automobile, tunel će tako djelovati i na teretne kamione i vozove. Naime, stvara se kopnena ruta između Švedske i srednje Evrope, koja će biti 160 kilometara kraća nego što je danas.

Projekt datira još iz 2008. godine, kada su Njemačka i Danska potpisale ugovor o gradnji tunela. Nakon toga je trebalo više od 10 godina kako bi obje države donijele potrebne zakone i provele studije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...