VAŽNA SITNICA: Pomaže u borbi protiv virusa, a neki je neopravdano izbjegavaju

Svi već znamo koje su tri najvažnije mjere za odbranu od koronavirusa - maska za lice, fizička udaljenost i pranje ruku, ali s dolaskom hladnijeg vremena i češćim boravkom u zatvorenim prostorima treba dodati i četvrtu - svjež zrak.

  • Zdravlje

  • 28. Okt. 2020  28. Okt. 2020

  • 0

Slabo prozračene prostorije povećavaju mogućnost prijenosa virusa aerosolima, česticama koje ''plutaju'' u zraku, objašnjava direktor Odjela za infektivne bolesti na Medicinskom fakultetu u Rostocku, dr. Emil Reisinger, prenosi portal Zadovoljna.

"Uz kapljično širenje, mnogo manji aerosoli smatraju se glavnim putem transmisije koronavirusa, premda u manjoj mjeri", kaže Reisinger. I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakši aerosoli mogu lebdjeti dulje i tako se širiti u zatvorenim prostorijama. Tome je najlakše doskočiti povremenim otvaranjem prozora. Strahovi da ćete se pritom prehladiti neutemeljeni su, tvrde medicinski profesionalci.

"Prozračivanje prostorije na nekoliko minuta jedva da promijeni temperaturu u prostoriji", napominje Reisinger. Predmeti u prostoriji i zidovi zadržavaju temperaturu i otpustit će pohranjenu toplinu. Njemački stručnjaci preporučuju da se uredske prostorije prozračuju svakih sat vremena po 20 minuta. Ako u prostoriji sjedi manje ljudi, dovoljno je i deset minuta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...