NIKO MU NE MOŽE ODOLJETI: Danas za ručak napravite šareni burek od gotovih jufki i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, a nestaje u trenu.

  • Gastro

  • 29. Okt. 2020  29. Okt. 2020

  • 0

SASTOJCI

450-500 g kupovnih jufki

500 g mljevenog mesa

5 većih, oguljenih krompira

2 glavice crvenog luka

3-4 čehna bijelog luka

50 ml suncokretovog ulja

2-3 kaškice soli

¼ kaškice bibera

150 g maslaca ili masti

PRIPREMA

Krompir i crveni luk izrežite na sitne kockice. Ogulite bijeli luk i protisnite ga kroz presu. Kockice crvenog luka popržite na ulju.

Stavite meso u jednu posudu, dodajte kockice krompira, crveni i bijeli luk, ulje, sol i biber. Rukama smjesu dobro promiješajte dok se sastojci ne sjedine.

Maslac otopite i očistite od mliječne tvari, koja prilikom pečenja na površini često izgori. Listove jufki izrežite na veličinu tepsije ili četvrtastog kalupa. Svi se listovi kasnije koriste, i oni lijepi i oni pocijepani. Od hrpe lijepih listova oduzmite 3, prekrijte ih krpom da se ne isuše i stavite na stranu jer će vam zatrebati tek na kraju.

Stavite prvi list u pomašćenu tepsiju promjera od 35 centimetara ili četvrtasti kalup veličine 35 x 27 x 6 cm. Pošpricajte ga vodom.

Na taj list stavite drugi i treći i svaki pošpricajte vodom. Treći list pospite maslacem i raspodijelite jedan dio fila po njemu. Potom slijede uvijek po dva lista, svaki pošprican vodom, a samo drugi pomašćen i posut filom od mesa i krompira. Tako nastavite dok ne potrošite sve listove.

Na vrhu slijede ona tri lista koja ste ostavili na stranu. Pošpricajte ih vodom, a treći pomastite.

Burek pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni i vrućem zraku ili 220 stepeni gornji/donji grijači 35-40 minuta. Kad je lijepo hrskav, zalijte ga s otprilike 200 ml vrele vode i vratite u rernu na 5 minuta. Ako volite jako hrskav burek, izostavite zalijevanje vodom.

I ne zaboravite jogurt.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...