KATASTROFA NESLUĆENIH RAZMJERA: Kolaps na skoro 200 evropskih aerodroma, ugroženo 300.000 radnih mjesta...

Udruženje evropskih aerodroma upozorava da su u narednim mjesecima 193 aerodroma u riziku od nesolventnosti ako se putnički promet ne počne oporavljati od šoka od koronavirusa.

  • Ekonomija

  • 29. Okt. 2020  29. Okt. 2020

  • 0

Ova zračna čvorišta omogućavaju 277.000 radnih mjesta i čine 12,4 milijarde eura evropskog BDP-a, navodi se u izjavi ove organizacije.

Iako su aerodromi koji se suočavaju s nesolventnošću uglavnom manja regionalna čvorišta, njihovo zatvaranje može imati valovit efekt na ekonomije i dovesti do „kolapsa značajnog dijela“ evropskog sistema zračnog transporta, prema podacima Međunarodnog aerodromskog vijeća (ACI) koje prenosi Russia Today.

Ni veći aerodromi nisu imuni na utjecaj pandemije koronavirusa, koja je samo u septembru smanjila putnički promet za 73 posto. Evropski aerodromi opslužili su prošlog mjeseca 172,5 miliona putnika manje, čime se ukupan obim izgubljenih putnika u ovoj godini povećao na 1,29 milijardi.

Top 20 evropskih aerodroma povećalo je tokom krize svoj dug za 16 milijardi eura duga tokom krize a prema procjeni ACI-ja, to iznosi skoro 60 posto njihovih prihoda ostvarenih u uobičajenim okolnostima tokom godine.

„Podaci objavljeni danas, daju dramatično sumornu sliku. Osam mjeseci nakon izbijanja krize, svi evropski aerodromi iscrpljuju gotovinu kako bi ostali otvoreni, a prihodi su daleko od toga da mogu pokriti troškove psolovanja, a kamoli kapitalnih troškova “, rekao je Olivier Jankovec, generalni direktor ACI Europe.

ACI je pozvao vlade da pruže veću podršku pogođenom sektoru i rekao da ponovno uvođenje karantina radije nego testiranja ne donosi ništa dobro te samo “približava evropske aerodrome rubu svakim danom koji prolazi”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...