NIKO NE ZNA KAKO JE TO MOGUĆE: Svi su ostali u čudu nakon velikog otkrića, jedan je čovjek 500 godina prije pojave interneta i modernih uređaja napravio nešto nevjerovatno…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 30. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u vrijeme kolonizacije američkog kontinenta.

Kad su Španci zavladali velikim dijelom Amerike u 16. stoljeću, svoje su karte morali izraditi bez oslanjanja na ikakvu prijašnju tradiciju. Postojalo je više karata koje su prikazivale čitavu istočnu obalu kontinenta, ali su bile neprecizne i nisu vodile računa o skali. Španiji su tada bile potrebne precizne karte kako bi mogli uspješno organizirati administraciju velikih posjeda te riješiti nesuglasice sa Portugalom, drugom velikom kolonijalnom silom tog doba.

Zato je u posljednjoj trećini 16. stoljeća kralj Filip II pokrenuo veliku kampanju za izradu karte čitavog kontinenta, uključujući njegovu unutrašnjost. Naložio je da pojedini upravitelji u Americi ispune anketu o lokalnim geografskim obilježjima, prirodnim resursima, trgovini, demografiji i topografiji. Uz svaku anketu bilo je obavezno priložiti kartu. Međutim, gotovo svi upravitelji nisu imali potrebnu vještinu za izradu takvih karata pa su jedine precizne izradili malobrojni stručnjaci pristigli iz Španije.

Među njima je bio Francisco Gali iz Seville, moreplovac i istraživač, inače poznat po istraživanju Pacifičkog sjeverozapada (priobalje današnjih američkih saveznih država Oregon i Washington). Prije toga smjestio se na područje Tlacotalpe u današnjoj meksičkoj saveznoj državi Veracruz. Tamo je 1580., na zahtjev lokalnih upravitelja, izradio kartu regije.

Savremeno proučavanje karte ustanovilo je da je gotovo istovjetna s današnjim satelitskim kartama, što svjedoči o Galijevoj nevjerovatnoj vještini.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...