TEŽAK UDARAC ZA NJEMAČKU EKONOMIJU: Odluka o zatvaranju zemlje koštat će čak...

Njemačka vlada spremna je preduzećima nadoknaditi značajan dio očekivanog prometa za novembar. Manjim firmama, sa do 50 zaposlenih, država će nadoknaditi 50, a većima 70 posto prometa. 

  • Ekonomija

  • 02. Nov. 2020  02. Nov. 2020

  • 1

Nove mjere karantina koje u Njemačkoj stupaju na snagu u ponedjeljak, koštat će ekonomiju te zemlje oko 19,3 milijarde eura, izvijestile su u nedjelju novine "Welt am Sonntag" pozivajući se na izračune berlinskog Instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

Najviše bi tokom jednomjesečnog zatvaranja, prema DIW-ovim prognozama, mogli izgubiti ugostitelji – oko 5,8 milijardi eura. Zabavna industrija, sportske i kulturne institucije izgubit će 2,1 milijardu eura, trgovinu će drugo ovogodišnje “zaključavanje” koštati 1,3, a industriju 5,2 milijarde eura. Gubici se očekuju i u uslužnom i logističkom sektoru, prenosi Hina.

Institut za ekonomska istraživanja je, međutim, uvjeren da će se sljedeće godine njemačka ekonomija početi oporavljati, ali samo uz uvjet efikasne kontrole širenja koronavirusa.

Njemačka vlada spremna je preduzećima nadoknaditi značajan dio očekivanog prometa za novembar. Manjim firmama, sa do 50 zaposlenih, država će nadoknaditi 50, a većima 70 posto prometa. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...