KO ĆE NASLIJEDITI AMFILOHIJA: Kandidat je rođeni Sarajlija koji je pretučen u incidentima u Pljevljima

Novog mitropolita birat će Sabor Srpske pravoslavne crkve, kojim predsjedava patrijarh Irinej. Što se samog glasanja tiče, za izbor novog mitropolita bit će potrebna saglasnost svih članova Sabora, dok će se, ukoliko ne bude postignut dogovor, pristupiti tajnom glasanju.

  • Regija

  • 02. Nov. 2020  02. Nov. 2020

  • 3

Nakon smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Srpska pravoslavna crkva morat će birati njegovog nasljednika. Trenutno su u opticaju trojica kandidata, a to su episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, Kirilo Bojović te episkop dioklijski Metodije.

Novog mitropolita birat će Sabor Srpske pravoslavne crkve, kojim predsjedava patrijarh Irinej. Što se samog glasanja tiče, za izbor novog mitropolita bit će potrebna saglasnost svih članova Sabora, dok će se, ukoliko ne bude postignut dogovor, pristupiti tajnom glasanju.

Ko su kandidati za mitropolita?

Episkop Joanikije trenutno, prema svim informacijama, uživa najveće povjerenje svih članova Srpske pravoslavne crkve te samog Irineja. Upravo je Joanikije, nakon smrti mitropolita Amfilohija, preuzeo administrativni posao Mitropolije.

Posebno je upamćen po nedavnom incidentu kada je uhapšen zajedno s drugim članovima Crkve zbog kršenja mjera za suzbijanje koronavirusa. Incident se desio prilikom protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je u Crnoj Gori izazvao niz događaja.

Kirilo Bojović obavljao je mnoge bitne funkcije unutar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Između ostalog, bio je neko vrijeme i vikarni episkop. Ono što je posebno interesantno za njega jeste činjenica da je postao prvi srpski episkop za Јužnu i Centralnu Ameriku.

Sarajlija jedan od kandidata

Episkop Metodije, interesantno, rođeni je Sarajlija, a u Podgoricu se preselio nakon dva završena razreda gimnazije. Zamonašen je 2002. godine i od tada počinje svoju crkvenu karijeru. Također, kao i episkop Joanikije, bio je učesnik protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a incident je eskalirao u Pljevljima, gdje je, prema navodima Mitropolije, episkop Metodije pretučen, piše Klix.

Trenutno, zbog pandemije koronavirusa, vrijeme održavanja Sabora Srpske pravoslavne crkve nije poznato, ali očekuje se da konačna odluka o nasljedniku Amfilohija bude donesena u što skorijem roku, prenose crnogorski mediji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...