O POLITIČKIM PREVIRANJIMA U BiH PIŠU I U DALEKOJ INDIJI: "New Delhi Times" o izbornim prevarama koje su se nadvile nad lokalnim izborima u BiH

Ukupno je 30.809 kandidata potvrđeno za lokalne izbore 2020. godine, 3.283.194 građana sa pravom glasa upisana su u Centralni birački spisak.

  • Politika

  • 02. Nov. 2020  03. Nov. 2020

  • 0

Poznati indijski dnevni list New Delhi Times piše u svom osvrtu o lokalnim izborima koji će biti održani 15- novembra 2020. godine u Bosni i Hercegovini i navodi da će se birati načelnici u 64 općine u bh. entitetu Federacija BiH, kao i za 56 općina u bh. entitetu RS.

"Građani BiH sa pravom glasa moći će birati 120 načelnika i gradonačelnika u BiH, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, sedam gradskih skupština u RS, potom će se birati i zastupnici u Skupštini Brčko Distrikta. Centralna izborna komisija BiH je prvobitno planirala da izbori budu održani 4. oktobra, ali su oni odgođeni zbog neusvajanja budžeta BiH, koji je trebao uključivati novac za organizaciju izbora", rekao je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar.

Lažno upisani građani

Ukupno je 30.809 kandidata potvrđeno za lokalne izbore 2020. godine, 3.283.194 građana sa pravom glasa upisano je u Centralni birački spisak.

Kako piše New Delhi Times, ključni problem lokalnih izbora u BiH su izborne prevare, zastrašivanje birača koje se pojačalo pred održavanje izbora, a dodatni problem je "prisustvo velikog broja umrlih osoba u biračkom spisku u Bosni".

Prema procjenama koje je sastavio think tank - Europsko vijeće za vanjske odnose (ECFR), broj od 3.283.194 koji su upisani u Centralni birački spisak nije tačan.

"Prema popisnim podacima prilagođenim za rođene i umrle od 2013. do 2020. godine, broj bosanskih građana starijih od 18 godina je samo 2.908.432!. To znači da u Centralnom biračkom spisku postoji nesklad od najmanje 250.000 građana!", zaključio je ECFR.

Prema navodima Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, na predstojećim izborima prijavio se rekordan broj ljudi koji će glasati iz inostranstva. Više od 100.000 građana se registrovalo i imat će pravo glasa.

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zahvaljuje svim građanima BiH u inostranstvu koji su iskoristili svoje demokratsko pravo i prijavili se do ponoći 1. septembra 2020. godine da glasaju na lokalnim izborima koji će biti održani 15. novembra. Rekordan je broj registrovanih, a prema posljednjim informacijama, više od 100.000 primljenih neobrađenih zahtjeva, pokazuje sve veću odgovornost građana BiH prema domovini, ali i njihovu želju da svojim učešćem u demokratskim procesima kreiraju budućnost lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini ”, ocjenjuje New Delhi Times.

Prijavili se iz Hrvatske, Srbije...

S obzirom na povećan broj birača koji su se prijavili da glasaju iz inostranstva, CIK je primoran pregledati prijave. Odbijeno je gotovo 28.000 slučajeva "glasača u inostranstvu" koji su navedeni da glasaju na predstojećim lokalnim izborima.

"Od 28.000 odbijenih slučajeva, na njih 3.500 uložene su žalbe", kažu u CIK-u.

"Obavještavamo javnost da će Centralna izborna komisija BiH primati dokaze o pokušaju izborne prijevare sve dok se ne potvrde rezultati Lokalnih izbora 2020. i dok mehanizmi predviđeni Izbornim zakonom BiH spriječe sve izborne nepravilnosti", navedeno je u saopćenju za javnost.

Od 101.000 glasača koje je CIK potvrdio da glasaju u inostranstvu, oko 27.500 je u Srbiji, 19.100 u Hrvatskoj, 17.700 u Njemačkoj i 9.600 u Austriji.

Za provođenje slobodnih i poštenih izbora, imperativ je da se mora riješiti prevara u biračkom spisku. CIK je ovo stavio kao prioritet. Do sada su međunarodni posmatrači pohvalili rad CIK-a u tom pogledu.

Misija Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini pozdravila je odluku CIK-a da objavi spisak birača koji su registrovani kao glasači iz inostranstva na lokalnim izborima 2020. godine.

"Radi integriteta izbora, nadležne vlasti, uključujući tijela za izbornu upravu i agencije za provođenje zakona, moraju biti proaktivne u odnosu na izborne prijevare. Pozivamo vlasti da odmah istraže sve takve navode. Vlasti BiH, i CIK i Tužilaštvo BiH, moraju visoko reagirati na sve prijavljene nepravilnosti i pružiti odgovarajuće informacije široj javnosti. Takve akcije i druge aktivnosti usmjerene na zaštitu i poboljšanje integriteta izbora su ključne za vraćanje povjerenja građana BiH u izborni proces. Izbori moraju biti slobodni, pošteni i održati se na potpuno transparentan i vjerodostojan način, u skladu s međunarodnim opredjeljenjima BiH i njenim demokratskim težnjama “, rekli su u OSCE-u.

Na sličan način, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler pohvalio je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) da brzo odgovori na zabrinutost Centralne izborne komisije usvajanjem uputa o određivanje prioriteta u slučajevima izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...