KORONA BUKTI U PRIJESTOLNICI SRBIJE: U Beogradu i po 10.000 zaraženih na dan!

Očekuju li Beograd nove mjere?

  • Regija

  • 04. Nov. 2020  05. Nov. 2020

  • 0

Da je Beograd najveće žarište korone u Srbiji poznato je nedjeljama unazad, praktično od početka trećeg talasa, ali prilično šokantno djeluju tvrdnje dr Predraga Kona da prijestolnica posljednjih dana ima skoro 10.000 novooboljelih od COVID-19 na dnevnom nivou, prenosi Srbija Danas.

On je rekao "da je trenutna epidemiološka situacija u glavnom gradu Srbije takva da je zaraženih 10 puta veći nego što kažu brojke, te da će Beograd biti mjesto iz koga će se virus rasijavati na druge strane".

"Nalazimo se u nedjelji kad je virus vrlo aktivan u Beogradu, tako će biti i sljedeće nedjelje, bez obzira kakve budu brojke. Još uvijek imamo tendenciju daljeg pogoršanja. Imamo dva puta više registrovanh u školama nego što je bilo prethodnih nedjelja, i tu uočavamo pogoršanje. Beograd je trenutno mjesto iz koga će se virus rasijavati na druge strane, i to će trajati", objasnio je dr Kon.

Sa 1.106 novoobolelih za 24 sata, odnosno 8.430 zaraženih u posljednjih 14 dana ili 495,9 na 100.000 stanovnika, prema rangiranju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Beograd se nalazi praktično na ulazu u pretposlednji osmi stepen, tzv. tamno sivu zonu u kojoj se nalaze oni koji imaju između 500 i 1.000 oboljelih na 100.000 građana. Poput Hrvatske, Francuske, Holandije, Španije, Švicarske, Crne Gore...

Kako je objelodanila premijerka Ana Brnabić, trenutno je u osnovnim školama u Beogradu korona virus potvrđen kod 32 učenika i 14 zaposlenih.

"Bez obzira na to, škole su trenutno najsigurnija mjesta i ne planira se njihovo zatvaranje", rekla je premijerka.

Međutim, prije nekoliko dana gradonačelnik prijestolnice Srbije Zoran Radojičić je izjavio "da će mjere protiv širenja korona virusa vjerovatno morati da budu pooštrene".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...