POTRES U RS-u: Borci izlaze na ulice, dosta im je Dodika!

Na prvom mirnom protestu, održanom 27. septembra ove godine u banjalučkom parku "Mladen Stojanović", nezadovoljni borci i veterani odbrambeno-otadžbinskog rata tražili su izmjenu Zakona o pravima boraca Republike Srpske.

  • Vijesti

  • 06. Nov. 2020  07. Nov. 2020

  • 6

Šestog novembra je istekao rok koji su nadležnim institucijama dali nezadovoljni borci i veterani Odbrambeno otadžbinskog rata da odgovore na njihove zahtjeve. Zato su zakazali nove proteste 10. novembra.

Na prvom mirnom protestu održanom 27.septembra ove godine u banjalučkom parku Mladen Stojanović, nezadovoljni borci i veterani Odbrambeno otadžbinskog rata tražili su izmjenu Zakona o pravima boraca Republike Srpske kojim bi se povećala mjesečna primanja i to 10 KM za svaki mjesec učešća u ratu i isplatu tog iznosa na mjesečnom nivou, prenosi RTV BN.

Rok koji su dali nadležnima da im odgovore na zahtjeve je istekao 6.novembra, međutim, odgovor nisu dobili. Zato su najavili nove proteste.

"Skup je predviđen za 14 časova 10.novembra, naš jedini zahtjev je izmjena Zakona o pravima boraca RS i mi to forsiramo već duže vrijeme neke odredbe u tom zakonu se tiču mjesečnog boračog dodatka po vremenski trajanju na jedan mjesec učešća u ratu odgovoara za nekih 10 KM. s tim što je tu obuhvaćena kompletna boračka populacija, socijalno i stambeno zbrinjavanje“, kaže Milenko Strika, predsjednik GO Udruženja veterana odbrambeno otadžbinskog rata RS.

Traže i tematsku sjednicu Parlamenta Srpske na kojoj bi se govorilo o situaciji u kojoj se nalaze borci u godinama poslije rata.

"Jedini put koji možemo da ostvarimo jeste da prisilimo NS RS da izađe borcima u susret odnosno da nam da zakon o pravima boraca odnosno zakon koji će pisati borci a ne ratni profiteri i dezerter, dosta nam je ovakve nakaradne vlasti mislim da je krajnje vrijeme da se obračunamo s njima", kaže Aco Prelić, Udruženje veterana odbrambeno otadžbinskog rata RS.

Iz Parlamenta Srpske su nam, u pismenom odgovoru, saopštili da je predsjednik Skupštine razgovarao sa predstavnicima boraca 16.oktobra ove godine i da je upućen dopis Odboru za boračko invalidsku zaštitu ali da zbog epidemiološke situacije radna tijela skupštine, a samim tim i Odbor nije bio u mogućnosti da se sastane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...