TURSKI BRAČNI PAR ZASLUŽAN JE ZA RAZVOJ UČINKOVITE "PFIZEROVE" VAKCINE PROTIV KORONE: Ove rezultate nisu očekivali...

Radi se o golemoj prekretnici u odbrani od pandemije.

  • Društvo

  • 10. Nov. 2020  10. Nov. 2020

  • 0

Eksperimentalna vakcina protiv koronavirusa američkog farmaceutskog diva "Pfizera" i njemačke kompanije "BioNTech" ima 90-postotnu učinkovitost u sprečavanju Covida-19, objavile su jučer dvije kompanije.

Radi se o golemoj prekretnici u odbrani od pandemije.

Do sada nisu pronađeni ozbiljni sigurnosni problemi i očekuje se da će se odobrenje za hitnu upotrebu zatražiti kasnije ovoga mjeseca.

Ove rezultate nije očekivao bračni par koji stoji iza razvoja "Pfizerove" vakcine.

Izvršni direktor "BioNTecha" Ugur Sahin i njegova supruga i članica uprave Özlem Türeci posvetili su život borbi imunološkog sistema protiv raka.

Sahin potječe iz skromne porodice turskih migranata i tvorničkih radnika, a danas je, uz Türeci, među 100 najbogatijih Nijemaca.

Tržišna vrijednost "BioNTecha", firme koja će igrati glavnu ulogu u masovnoj imunizaciji protiv koronavirusa, prema podacima "Nasdaqa", popela se na 21 milijardu dolara. Prije godinu dana bila je na 4,6 milijardi.

- Uprkos svim uspjesima, nikada se nije promijenio, uvijek je nevjerovatno skroman i simpatičan – rekao je Matthias Kromayer, član uprave firme MIG AG, čiji fondovi podržavaju "BioNTech" od njegovog osnivanja 2008. godine.

Dodao je kako Sahin obično dolazi na sastanke odjeven u pantalone te sa sobom uvijek nosi biciklističku kacigu i ruksak, prenosi Index.hr.

Sahin je ostvario svoj dječiji san kad je postao doktor. Radio je u nekoliko bolnica, a Türeci je upoznao u bolnici u Homburgu na jugozapadu Njemačke. Medicinska istraživanja i onkologija postali su njihova zajednička strast.

Türeci, kćerka turskog doktora koji je migrirao u Njemačku, rekla je u intervjuu da su čak i na dan vjenčanja našli vremena za rad u laboratoriju.

Zajedno rade na imunološkom sistemu kao potencijalnom savezniku u borbi protiv raka i pokušali su iznaći jedinstveni genetski sastav svakog tumora.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...