VAKCINA KOJA SVE MIJENJA: Loš holesterol snizit će za 30 posto

Sljedeća faza za vakcinu su ispitivanja na ljudima, iako će to zahtijevati daljnje proučavanje i dalje finansiranje. Ali sve će to biti vrijedno ako smanji blizu 18 miliona života koji se svake godine u svijetu odnesu kardiovaskularne bolesti.

  • Zdravlje

  • 31. Dec. 2023  

  • 0

Visok holesterol postaje prečest zdravstveni problem, koji pogađa skoro 2 od 5 odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama. Nova vakcina, koja je trenutno u razvoju, obećava da će efikasno i pristupačno smanjiti nivoe “lošeg” holesterola u tijelu.

Ovaj loš holesterol (LDL) je tip koji može izazvati opasne blokade u arterijama, smanjujući protok kisika do srca ili izazivajući krvne ugruške koji mogu dovesti do moždanog udara.

U testovima na miševima i majmunima, tim predvođen istraživačima s Univerziteta u Novom Meksiku i Univerziteta u Kaliforniji, uspio je smanjiti nivoe LDL-a ciljajući na protein PCSK9, za koji se zna da ima važan odnos s lošim holesterolom.

“Vakcina je bazirana na neinfektivnoj virusnoj čestici", kaže molekularni genetičar Bryce Chackerian s Univerziteta u Novom Meksiku.

“To je samo ljuska virusa i ispostavilo se da tu ljusku virusa možemo koristiti za razvoj vakcina protiv raznih stvari.”

Posebni receptori na ćelijama jetre odgovorni su za održavanje LDL-a na sigurnom nivou, ali višak PCSK9 može naštetiti ovim receptorima, što znači da receptori postaju manje efikasni i da više lošeg holesterola pluta u krvi.

Genetika, ishrana i razni drugi faktori mogu utjecati na proizvodnju PCSK9 u tijelu.

Pokazalo se da vakcina koju su razvili istraživači može smanjiti loš kolesterol do 30 posto. Iako je jednako efikasan kao i trenutni PCSK9 inhibitori, to je rješenje koje bi potencijalno moglo koštati mnogo manje.

“Zainteresirani smo da pokušamo razviti drugi pristup koji bi bio jeftiniji i šire primjenjiv, ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama, već i na mjestima koja nemaju resurse da priušte ove veoma, veoma skupe terapije”, kaže Chackerian.

Još smo dosta daleko od dobivanja vakcine koja se može koristiti kod ljudi, ali ovo su obećavajući rezultati, u rješenju koje bi bilo pristupačnije od trenutnih opcija i koje bi djelovalo približno godinu dana po primanju doze.

Sljedeća faza za vakcinu su ispitivanja na ljudima, iako će to zahtijevati daljnje proučavanje i dalje finansiranje. Ali sve će to biti vrijedno ako smanji blizu 18 miliona života koji se svake godine u svijetu odnesu kardiovaskularne bolesti.

Istraživanje je objavljeno 28. decembra 2023. godine u britanskom časopisu NPJ Vaccines.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...