PORUKA ANGELE MERKEL NAMA KOJI ŽIVIMO NA ZAPADNOM BALKANU: "I ne smijete zaboraviti..."

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u utorak da je stvaranje zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu važan korak i bitan signal u vrijeme kada su sve privrede izložene teškom pritisku korona-krize.

  • Svijet

  • 10. Nov. 2020  10. Nov. 2020

  • 0

Na online konferenciji za medije po završetku Samita Berlinskog procesa, kojim ove godine kopredsjedavaju Bugarska i Sjeverna Makedonija, istaknula je da će uspostavljanje četiri slobode dati podsticaj razvoju u korist građana regije i firmi.

Pohvalila je učesnike Samita i za usvajanje Zelene agende, čime su, kako je ocijenila, pokazali zajedničku svijest za ekološke probleme.

Merkel je pohvalila što je Samit prvi put održan u zajedničkoj organizaciji jedne zemlje članice EU i države kandidata.

Podsjetila je da od Njemačke inicirani Berlinski proces ima za cilj pomirenje i prevazilaženje prošlosti.

S tim u vezi je izrazila zadovoljstvo što je oko 8.500 mladih kroz ovaj proces imalo mogućnost susresti se te dodala da je dobro da se u taj projekt uključe i đaci.

Ukazala je da bi bilo dobro da se uspostavi bolja saradnja u oblasti nauke i među istraživačima, jer će boljim promoviranjem nauke više naučnika ostati u regiji, što mora biti cilj, prenosi Raport.

Merkel je pozvala sve učesnike da iduće godine dođu u Berlin, izrazivši nadu da će tada biti moguć sastanak uz lično učešće.

Na kraju je poručila regiji: “I ne smijete zaboraviti da morate da živite jedni s drugima.”

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...