MATE RIMAC DETALJNO OTKRIO BAŠ SVE: Broj zaposlenih, njihove plaće, svoju plaću, šta rade, planove… (VIDEO)

Njegovi uposlenici, u prosjeku, imaju platu od 10.500 kuna bez prijevoza i smještaja, što je, otprilike, 2.713 KM. Njegova plata je 9.045 KM, a Rimac kaže da u firmi ima bar 15 uposlenih koji imaju višu platu od njegove.

  • Ekonomija

  • 13. Nov. 2020  13. Nov. 2020

  • 0

Mate Rimac, svjetski preduzetnik bh. korijena, objavio je na YouTubeu izvještaj svoje kompanije "Rimac Automobili", u kojem potpuno transparetno govori o prihodima, platama radnika, kao i o svojoj plati. On je na samom početku istaknuo da nije vidio ovako "radikalnu transparentnost" kakvu objavljuje u videu, ali zbog negativnih komentara, htio je informisati javnost konkretnim i provjerenim informacijama. Također je kazao da će izvještaj ovog tipa objavljivati svakih pola godine.

U prvih 15 minuta videosnimka, Rimac iznosi informacije o uposlenicima, njihovim i svojim prihodima, udjelu u vlasništvu, kao i to koliko podsticaja je dobio od države u odnosu na to koliko je on uplatio državi, naglasivši pritom da su doprinosi firme državi veći.



"Rimac Automobili" imaju 908 zaposlenih, od kojih je 759 stalno zaposlenih, 70 studenata i 10 eksternih radnika, dok "Greyp" ima 73 stalna uposlenika, dva studenta i dva eksterna uposlenika. Od početka lockdowna do danas su zaposlili 183 nove osobe, a u cijeloj godini su dobili 250 novih radnika.

 Neto i bruto plate uposlenih u Rimac Automobilima

Neto i bruto plate uposlenih u Rimac Automobilima

Njegovi uposlenici, u prosjeku, imaju platu od 10.500 kuna bez prijevoza i smještaja, što je, otprilike, 2.713 KM. Njegova plata je 9.045 KM, a Rimac kaže da u firmi ima bar 15 uposlenih koji imaju višu platu od njegove, piše Klix.

Uprkos krizi, kaže da su ove godine imali snažan rast. Rimac navodi da su 2017. i 2018. godine bili u gubitku, a da su prije toga i nakon imali dobit. Za 2020. godinu kaže da ju je teško prognozirati.

 Prihodi u 2019. godini

Prihodi u 2019. godini

Govoreći o strukturi vlasništva, rekao je i da će značajan udio firme i veliki udio vrijednosti firme dati uposlenicima, jer svojim radnicima želi priuštiti "puno više od plate".

U preostalih 45 minuta snimka govori o biznis modelu firme, principima i tehnologiji koju koriste.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...