SKANDALOZNO: Mehmedagić sa potvrđenom optužnicom i bez prava na pristup tajnim podacima upravlja OSA-om

Ono što se u ovom trenutku postavlja kao pitanje jeste ko će biti krivično odgovaran za nepreduzimanje mjera radi onemogućavanja pristupa tajnim podacima osobama koje ne smiju imati uvid u tajne podatke.

  • Politika

  • 14. Nov. 2020  14. Nov. 2020

  • 0

Od trenutka potvrđivanja optužnice, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica, po zakonu, ne smije imati pristup tajnim podacima. Tu nema nikakvog prostora za drugačije tumačenje, jer to je nešto što je potpuno eksplicitno predviđeno zakonom, piše PRESS.

Ono što se u ovom trenutku postavlja kao pitanje jeste ko će biti krivično odgovaran za nepreduzimanje mjera radi onemogućavanja pristupa tajnim podacima osobama koje ne smiju imati uvid u tajne podatke.

Direktor OSA-e BIH, po prirodi svog posla, operiše skoro isključivo tajnim podacima, čime od dana potvrđivanja optužnice stavlja cijelu obavještajnu službu u kompromitovano stanje, za koje će neko morati odgovarati.

Vrlo je vjerovatno da će Tužilaštvo BiH u narednim danima morati pokrenuti krivične postupke protiv svih osoba iz Vijeća ministara BiH koje ne preduzmu potrebne radnje da se ovakav neovlašten uvid u tajne podatke ne onemogući i samim tim ne spriječi nezakonit rad OSA-e BiH.

Odluka Suda BiH povodom mjera koje traži Tužilaštvo BiH, kakva god da na kraju bude, odnosi se samo na smetnje za krivični postupak i ne rješava pitanje neovlaštenog uvida u tajne podatke OSA-e, prosto zato što Sud BiH za to nije nadležan niti može time da se bavi.

Za to je nadležno Vijeće ministara BiH, odnosno prije svih ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, a zatim Zoran Tegeltija, Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda, koji kao članovi Izvršnog obavještajnog odbora direktno vrše nadzor nad radom OSA-e BiH, a zatim i svi ministri koji će morati odlučivati o hitnoj smjeni Osmana Megmedagića kako bi se zaustavila nezakonitost.

Osman Mehmedagić je postupio ispravno kada je suspendovao Muhameda Pekića, koji je s njim na istoj optužnici, te time spriječio uvid u tajne podatke neovlaštenoj osobi. Znao je Osman Mehmedagić da, ukoliko to ne učini, ulazi u novo krivično djelo.

Međutim, Osman Mehmedagić ne može suspendovati samoga sebe, to mora uraditi Vijeće ministara BiH. Pitanje je da li su predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara BiH svjesni kolikom se riziku od krivičnog gonjenja izlažu ulkoliko to ne učine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...