SADA SMO MI NA POTEZU: U sedam sati otvorena birališta, građani glasaju za novu lokalnu vlast, u svim mjestima osim u…

Birališta za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini otvorena su jutros u 07.00 sati, a priliku da ostvare biračko pravo građani će imati do 19.00 sati. Izbori se prvi put održavaju u uslovima epidemije Covid-19.

  • Društvo

  • 15. Nov. 2020  

  • 0

Centralna izborna komisija BiH saopćila je da poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

Građani mogu glasati uz pokazivanje jednog od važećih bh. identifikacionih dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, pasoš) i na biračkom mjestu birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasanje. Tajnost glasanja je osigurana na biračkom mjestu, navode iz CIK-a.

Iz CIK-a podsjećaju da se na Lokalnim izborima 2020. godine biraju: 64 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika u BiH i Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Zagarantirana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina predviđena su u 21 općini za 23 kandidata.

Prvi put na Lokalnim izborima u BiH, gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo se bira neposredno, u skladu sa izmjenama Izbornog zakona Republike Srpske.

Osim 120 načelnika i 22 gradonačelnika na lokalnim izborima 2020. godine bira se i 3.142 vijećnika/odbornika, od čega 23 predstavnika nacionalnih manjina.

Na izborima učestvuju 543 politička subjekta - 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet Lista nezavisnih kandidata, 71 nezavisni kandidat za nacionalne manjine.

Ovjereno je ukupno 30.809 kandidata od čega 425 kandidata za nečelnike/gradonačelnike, 30.188 kandidata za općinska vijeća odnosno skupštine općina ili gradska vijeća odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH, te 196 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

U sljedećim osnovnim izbornim jedinicima na glasačkom listiću za načelnika/gradonačelnika se nalazi samo po jedan ovjereni kandidat: Domaljevac - Šamac, Orašje, Teočak, Mrkonjić Grad, Jezero, Olovo, Grude, Ravno i Usora.

U zaključeni Centralni birački spisak (stanje na dan 01. oktobra 2020. godine u ponoć) upisano je ukupno 3.283.380 birača i to: broj redovnih birača je 3.141.257; broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu 7.925; broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju lično 14.059; broj birača koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH 704; broj birača koji glasaju putem pošte 102.377 i 17.058 birača je upisano da glasa putem mobilnog tima (to su redovni mobilni timovi ne oni posebni COVID-19, o tome će CIK BiH imati izvještaj nakon izbora).

Ukupno u BiH je formirano 5.759 biračkih mjesta uključujući i 388 mobilnih timova (to su redovni mobilni timovi ne oni posebni COVID-19 mobilni timovi, o ćemu će CIK BiH imati informaciju nakon izbora).

Iz CIK-a BiH podsjećaju da će po jedno biračko mjesto na dan izbora biti otvoreno u u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Izbori u Mostaru bit će održani 20. decembra, a posljednji put održani su prije 12 godina, odnosno 2008. godine.

Tada bi Mostar trebao dobiti novo Gradsko vijeće, koje je raspušteno 2012. godine, od kada je vlast u rukama administracije na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.

Mostarci će tada birati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste, a izabrani će potom odlučivati ko će biti gradonačelnik.

Izbori za Gradsko vijeće Mostara održat će se po novim pravilima i u skladu s izmjenama izbornog zakona koje je početkom jula usvojio Parlament BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...