HRVOJE KLASIĆ, HISTORIČAR: “Nikako se ne smije u isti koš stavljati pobjedu nacionaliste Draška Stanivukovića sa liberalno-građanskim pobjednicima u Sarajevu”

"Gospodin Draško Stanivuković se legitimirao kao nacionalista, objavljivao slike sa, najblaže rečeno, vrlo ružnim porukama prema drugim narodima", kazao je Klasić.

  • Mini market

  • 18. Nov. 2020  18. Nov. 2020

  • 0

Hrvatski historičar Hrvoje Klasić, gostujući u emisiji "Među nama" srbijanske TV Nove koja se bavila pobjedom opozicije na izborima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, kazao je da je pogrešno izjednačavati i stavljati u isti koš pobjedu Draška Stanivukovića za gradonačelnika Banje Luke i trijumf opozicione "četvorke" na izborima za načelnike četiri gradske općine u Sarajevu.

"Gospodin Draško Stanivuković se legitimirao kao nacionalista, objavljivao slike sa, najblaže rečeno, vrlo ružnim i porukama prema drugim narodima. Ja znam da su tijekom kampanje svašta govori i objavljuje, ali ipak treba imati oprez prema njegovim demokratskim potencijalima i krajnjim namjerama. S druge strane, u Sarajevu je pobijedila koalicija liberalno-građanskih, multietničkih stranaka koje se zalažu za drugačije vrijednosti", kazao je Klasić.

Sve što je rekao za budućeg gradonačenika Banje Luke Stanivukovića, prema Klasićevom mišljenju, vrijedi i za novu vlast koja je pobijedila na izborima u Crnoj Gori. "Tamo je pobijedila koalicija desničarskih, klerikalističkih partija i to nije dobra vijest kada govorimo o normaliziranju odnosa u regionu."

Hrvoje Klasić zaključio je da je, kada se govori o političkim promjenama, najdepresivnija slika u Srbiji, gdje se uopće ne nazire neka demokratska alernativa akuelnoj autokratskoj vlasti Aleksandra Vučića.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...