BATKO NA SLOBODI: Ove stvari ne smije raditi dok traje istraga

Njegov advokat Omar Mehmedbašić kazao je da bi se u ovom slučaju morao voditi parnični, a ne krivični postupak između Batka i oštećenih.

  • Hronika

  • 19. Nov. 2020  19. Nov. 2020

  • 1

Almir Ćehajić Batko, voditelj emisije “Udri muški” i predsjednik Udruženja “Otvorena mreža”, pušten je jučer iz pritvorske jedince “Miljacka” sarajevskog KPZ-a nakon što je mjesec nakon hapšenja u akciji “Network” proveo iza rešetaka.

Iako je Tužilaštvo Kantona Sarajevo od sarajevskog Kantonalnog suda zatražilo da mu se za još dva mjeseca produži pritvor, Sud je taj prijedlog odbio.

Umjesto pritvora, određene su mu mjere zabrane i to sve moguće mjere zabrane koje po Zakonu o krivičnom postupku mogu biti određene nekom osumnjičenom, potvrđeno nam je iz Tužilaštva.

Tako je Ćehajiću zabranjeno napuštanje mjesta boravka, konkretno Sarajeva. Oduzet mu je pasoš, zabranjeno izdavanje novih putnih dokumenata na njegovo ime te mu je zabranjen prelazak državne granice s ličnom kartom u one zemlje gdje je to moguće.

Osim toga, zabranjeno mu je upravljanje poslovima “Otvorene mreže”, organiziranje daljnjeg poslovanja ovog udruženja, kao i bilo koji drugi način učestvovanja u poslovanju “Otvorene mreže”.

Također, Batko ne smije posjećivati prostorije Udruženja, ne smije na bilo koji način komunicirati sa suosumnjičenim Davorom Gajem, direktorom firme "City Otvorena mreža" d.o.o. u sklopu koje je djelovala Batkova emisija “Udri muški”, a zabranjen mu je i kontakt sa svim uspolenicima i članovima Udruženja “Otvorena mreža”.

Uz sve navedeno, Batku je naloženo da se mora jednom sedmično javljati MUP-u Kantona Sarajevo, odnosno nadležnoj policijskoj stanici, svakog ponedjeljka.

Ćehajiću se na teret stavljaju malverzacije u vezi sa prikupljanjem novca koji je trebao biti usmjeren za liječenje bolesnika i transplatacija organa osobama iz BiH u inostranstvu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo istragu protiv Batka pokrenulo je na osnovu prijava sedam osoba koje su bile u programu “Otvorene mreže”, a za koje se skupljao novac za transplantaciju organa u inostranstvu.

Terete ga da je malverzacijama stekao nezakonitu imovinsku korist veću od 600.000 maraka, kao i da je oštetio “Otvorenu mrežu” za 50.000 KM.

Ćehajić je na ročištu za određivanje pritvora prije mjesec kazao da jeste davao prioritete za liječenje pojedinim osobama, ali da nikakvih zloupotreba niti nezakonito stečene koristi nije bilo, prenosi Hayat.

Njegov advokat Omar Mehmedbašić tada je kazao da bi se u ovom slučaju morao voditi parnični, a ne krivični postupak između Batka i oštećenih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...