ČAMPARA ZAGRMIO: "Revolt građana je opravdan, migranti koji čine krivična djela, u BiH uživaju sva prava, to se mora mijenjati"

Kako je kazao Čampara, građani se sa pravom plaše sve češćih incidenata koje izazivaju migranti u našoj državi.

  • Vijesti

  • 19. Nov. 2020  19. Nov. 2020

  • 4

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara komentarisao je za Klix.ba trenutnu situaciju u vezi sa migrantima u našoj državi te naglasio da je revolt građana opravdan i poručio da migranti koji čine krivična djela, u BiH uživaju sva prava te da se to mora mijenjati. Shodno navedenom, upitao je nadležne zbog čega osuđeni migranti i počinioci krivičnih djela ne budu deportovani iz BiH.

Kako je kazao Čampara, građani se sa pravom plaše sve češćih incidenata koje izazivaju migranti u našoj državi.

"Ovu priliku još jednom koristim da porodici uputim saučešće zbog brutalnog ubistva mladića. Međutim, ovdje se postavlja pitanje zašto su državne institucije dozvolile sve ovo, prije svega, vjerovatno, Služba za poslove sa strancima ili Ministarstvo sigurnosti, i zbog čega nisu protjerali ovog migranta koji je, navodno, prema mojim saznanjima, Marokanac, ali koji je tokom izvjesnog vremena počinio krivična djela trgovine drogom i osuđen je na četiri mjeseca. Sporazum je napravljen, ali on je, prema našim zakonima, pod hitno morao biti protjeran iz BiH u zemlju porijekla ili onu koja mu je bila posljednje odredište", naveo je Čampara.

Čampara je naveo primjer da su u BiH bili državljani Crne Gore ili Srbije koji počine određeno krivično djelo, ali odmah nakon toga budu deportovani.

"Ovdje se postavlja pitanje šta se čekalo, zašto nije deportovan i zašto mu je pružen komoditet da uživa prava naše države ako je riječ o migrantu koji je počinio krivično djelo. Čuo sam da je, navodno, osnovao i porodicu ovdje, oženio se i ima dijete, ali se postavlja pitanje zašto mu je omogućeno, nakon izvršenja krivičnog djela, da ostane u BiH. Evidentno je da je riječ o nekome ko nije došao iz nekog ugroženog područja koje je zahvaćeno ratom i to je osnovna stvar", dodao je.

Čampara se osvrnuo i na prijašnje izjave državnog ministra sigurnosti Selme Cikotića te poručio da migranti nisu nikakva vrsta turista i da oni ni na koji način ne mogu poboljšati situaciju u BiH.

"Te njegove izjave nisu 'seksi' i ovdje se radi o ozbiljnoj situaciji i stvarima kojima je pogođena BiH, prije svega Kanton Sarajevo i Unsko-sanski kanton. Kretanje migranata treba jednostavno ograničiti, pogotovo prema onima koji su izvršili krivična djela. Prema podacima, imamo veliko povećanje broja krivičnih djela koje čine migranti. Nije isti migrant koji je došao iz nekih humanitarnih razloga i onaj koji je tu zbog nekih ekonomskih pitanja i pravi probleme u BiH, trguje drogom i još na kraju ubija naše građane. Ovo je isključivo u nadležnosti Vijeća ministara BiH i treba dati jasan i tačan odgovor međunarodnoj zajednici, koja se ponaša nonšalantno. Svako ljudsko pravo, naravno, treba štititi prema svim konvencijama, ali ne na način da ne možemo protjerati iz BiH nekoga ko čini krivična djela", naglasio je Čampara.

Kazao je i to da su građani, ali i vlast BiH, pružili ruku migrantima, pokazali da su humani i da je taj aspekt u ovoj trenutnoj migrantskoj krizi zadovoljen.

"Humanitarni aspekt je nešto drugo i treba im omogućiti u azilantskim centrima da imaju sve uslove potrebne za život, ali se ne može omogućiti ljudima koji su osuđeni i krivično gonjeni, da i dalje budu na slobodi i šetaju i uživaju prava kao državljani BiH i usto ubijaju naše stanovnike. Svima im treba ograničiti kretanje, a one koji čine krivična djela, po hitnom postupku protjerati iz BiH", poručio je na kraju razgovora Čampara.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...