ERDOGAN O PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI: "Mi sebe smatramo neodvojivim dijelom Evrope. Oduvijek smo bili najjača članica Zapadnih saveza. Mi smo narod koji..."

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u nedjelju kako Turska sebe smatra neodvojivim dijelom Evrope.


  • Svijet

  • 22. Nov. 2020  

  • 0

Erdogan se putem video konferencije obratio na 7. redovnom kongresu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) za gradove Isparta, Burdur, Gumushane, Kastamonu i Sinop.

"Mi smo narod koji je hiljadama godina čuvao čvrste veze s Istokom i uvijek bio okrenut prema Zapadu", poručio je Erdogan, te dodao: "Na širokom geografskom području ostavili smo počast kao predstavnici pravednosti, stoljećima smo bili poveznica različitih kultura i civilizacija."

Podvukao je također, kako Osmansko carstvo, i kada se izuzme period prije toga, u Evropi ima svoju prošlost od 600 godina.

"Mi i danas sebe smatramo neodvojivim dijelom Evrope. Oduvijek smo bili najjača članica Zapadnih saveza, posebno NATO-a. Sve dok nas ne primoraju da tragamo na drugim mjestima, naš izbor je uvijek bio Zapad, od odbrane do trgovine", poručio je Erdogan.

Ipak, kako je podvukao, to ne znači da će Turska pognuti glavu pred otvorenim napadima na zemlju i njen narod, nepravdama pod različitim maskama i dvostrukim standardima.

"Unatoč svemu, vjerujemo da nemamo problem niti s jednom zemljom niti institucijom koji nije moguće riješiti politikom, dijalogom i pregovorima. Zbog toga, pozivam EU, ispunite svoja obećanja, od punopravnog članstva do pitanja izbjeglica, dopustite nam da zajedno uspostavimo bližu i učinkovitiju suradnju".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...